پیش از اجاره کردن خانه بدانید!
به گزارش تور هند ارزان، امروزه با توجه به شرایط مالی و گران بودن قیمت منازل، بسیاری از اقشار جامعه اجاره نشین هستند. پیدا کردن منزل مناسب، اسباب کشی، تهیه مبلغ رهن و ... مسائل زیادی به همراه دارد.
جهت دریافت خدمات پتینه با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. هر گونه خدمات رنگ آمیزی با تکنیک های مدرن پتینه کاری را به ما بسپارید.
اما اگر پیش از اجاره کردن خانه، اطلاعات کافی از قوانین اجاره نشینی نداشته باشید، مسائل برایتان بیشتر خواهد بود.
مطلعی از قوانین رهن و اجاره و نکات حقوقی اجاره خانه باعث می شود در هنگام عقد قرار داد و پس از آن، دقت لازم را به عمل آورده و از مسائل احتمالی آینده جلوگیری نمایید.
گرچه در حال حاضر با گسترش بیماری کرونا و نیز بالا رفتن تورم و قیمت خانه و رهن و اجاره ها، دولت قانون اجاره خانه در کرونا را ارائه نموده تا در این شرایط سخت، یاری حال مستاجران باشد. اما همچنان برای اجاره کردن خانه باید از یک سری نکات حقوقی مطلع باشید.
نگرانی های اجاره نشینی
همیشه مستاجرین نگرانی های زیادی در رابطه با اجاره منزل یا مغازه دارند. زیرا هر ساله دعاوی حقوقی زیادی در رابطه با مسائل متعدد میان موجر و مستاجر ایجاد می شود.
در بسیاری از موارد به علت عدم مطلعی مستاجرین از حقوق قانونی خود، پیروز به اخذ آن نشده و با مسائل بیشتری دست و پنجه نرم خواهند کرد.
یکی از دغدغه های اصلی مستاجرین، عدم پرداخت به موقع رهن یا ودیعه توسط موجر در هنگام تخلیه خانه است.
زیرا مستاجر بدون مبلغ ودیعه خود، نمی تواند خانه دیگری اجاره کند و از طرفی در بیشتر موارد، موجر در صورتی پول ودیعه یا رهن را پرداخت می نماید که مستاجر جدیدی برای خانه پیدا شود و مبلغ رهن را گرفته و به مستاجر قبلی می پردازد.
اما با توجه به این روال، قانون حقوقی را برای هر دو طرف یعنی موجر و مستاجر معین نموده تا حق هیچکدام پایمال نشود. از طرفی از لحاظ قانونی، موجر موظف است مبلغ رهن را پس از اتمام زمان قرارداد به مستاجر پرداخت کند.
علاوه بر این مستاجرین می بایست نسبت به وظایف خود و نیز وظایف موجر مطلع باشند و موارد حقوقی مرتبط با اجاره نشینی که بیشتراً موجب اختلاف میان دو طرف می شود را شناخته تا در هنگام اجاره خانه با مسئله ای روبرو نگردند.
اگر موجر پول مستاجر را ندهد، چه باید کرد؟
همانطور که در قبل اشاره کردیم، یکی از معضلات اصلی میان موجر و مستاجر، پس ندادن پول پیش مستأجر یا تأخیر در پرداخت است.
یکی از وظایف مالک آن است که پس از اتمام قرارداد اجاره نامه در صورت عدم تمدید آن، مبلغ ودیعه یا رهن را به مستاجر برگرداند.
رهن یا ودیعه مبلغی است که هنگام عقد قرارداد اجاره نامه به عنوان ضمانت و جبران خسارت های احتمالی از جانب مستاجر به موجر داده می شود.
و اما اگر مالک پس از اتمام قرارداد، پول مستاجر را پس ندهد، قانون چه می گوید؟ از نظر قانونی عدم استرداد مبلغ رهن توسط موجر، نقض تعهد حقوقی خواهد بود. بدین ترتیب مستاجر می تواند با ارائه مدارک، دادخواست حقوقی مبنی بر مطالبه پول رهن خود را تنظیم نموده و پس از طی کردن مراحل قانونی، موجر را محکوم نماید.
ضمن آن که چنانچه در دادگاه ثابت شود که مالک دارای تمکن مالی بوده ولی از پس دادن پول پیش خانه به مستاجر امتناع می ورزد، حکم جلب او را نیز می توان دریافت کرد. از نکات مهم دیگر در صورت عدم پرداخت مبلغ رهن مستاجر آن است که می توان علاوه بر درخواست مجازات، خسارت تاخیر تادیه را نیز از مالک مطالبه کرد.
در نهایت چنانچه موجر از پرداخت پول رهن خودداری کند، دادگاه حکم توقیف اموال مالک را معادل ودیعه یا رهن خواهد داد.
البته باید توجه داشت که مستاجر در صورتی می تواند شکایت فوق را انجام دهد که خانه را تخلیه نموده و بتواند گواهی لازم مبنی بر عدم پرداخت رهن را در دادگاه ارائه دهد. در غیر این صورت موجر نیز می تواند نسبت به عدم تخلیه منزل از مستاجر شکایت کند.
شرایط اجاره خانه یا مغازه چیست؟
موجر، مالک محل مورد اجاره باشد.
مدت زمان اجاره معین باشد. زیرا در صورت عدم معین آن که عموماً یک سال است، اجاره نامه باطل خواهد بود.
اجاره نامه باید در دو نسخه به صورت کتبی نوشته و تنظیم شود و در اختیار موجر و مستاجر قرار بگیرد.
امضای دو شاهد در قرارداد اجاره نامه ضروری است.
موجر و مستاجر باید عاقل و بالغ باشند.
امکان اجاره دادن ملک توسط مستاجر وجود دارد، مگر آنکه در اجاره نامه این حق از وی سلب شده باشد.
حقوق و تکالیف مالک
تحویل مورد اجاره مانند منزل مسکونی و یا مغازه پس از انعقاد قرارداد به مستاجر
پرداخت پول پیش خانه یا سرقفلی مغازه پس از اتمام قرارداد به مستاجر
انجام تعمیرات لازم و اساسی مورد اجاره مانند: تعمیر سیستم سرمایشی و گرمایشی، آسانسور و ... در حقیقت تمامی موارد اساسی ساختمان باید به طور سالم به مستاجر تحویل داده شود.
تسویه کامل قبوض آب، برق، گاز و تلفن
دریافت اجاره بها از مستأجر مطابق با قرارداد اجاره نامه
حقوق و تکالیف مستاجر
پرداخت اجاره بها مطابق با قرارداد اجاره نامه.
در بعضی مواقع در اجاره نامه ذکر شده است که در صورت عدم پرداخت اجاره بها توسط مستاجر، امکان فسخ قرارداد از طرف موجر وجود داشته و مستاجر می بایست محل مورد اجاره را تخلیه نماید. در مواقعی نیز مبلغ رهن زیاد بوده و دیگر اجاره بها از مستأجر دریافت نمی شود.
تخلیه مورد اجاره در زمان اتمام قرارداد
انجام تعمیرات غیر اساسی از جمله تعویض لامپ، قفل درب و ...
گرچه باید توجه داشت که تمامی این موارد در قرارداد ذکر شده باشد. زیرا در بعضی مواقع هزینه تعمیرات جزئی نیز توسط مالک پرداخت می شود و در بعضی دیگر بر عهده مستاجر است.
پرداخت قبوض آب، برق، گاز و تلفن پس از عقد قرار داد
پرداخت حق شارژ
عدم ایجاد خسارت به محل اجاره. در صورتی که به محل اجاره توسط مستاجر خسارت وارد شود، مستاجر موظف به پرداخت مبلغی بابت جبران خسارت و یا تعمیر آن است.
عدم تغییر شغل در اجاره مغازه، مستاجر نمی تواند بدون توافق موجر، کارکرد مغازه را تغییر دهد.
دریافت مبلغ رهن یا سرقفلی پس از اتمام قرارداد اجاره نامه
پرداخت هزینه تعمیرات اساسی منزل توسط مالک
فسخ اجاره نامه
عموما در هنگام تنظیم قراردادهای اجاره، مبلغی به عنوان خسارت به منظور فسخ اجاره نامه در نظر گرفته شده است. برای فسخ قرارداد اجاره نامه از طرف هر کدام از موجر یا مستاجر، باید دلایل قانونی وجود داشته باشد.
به عنوان مثال اگر مستاجر در محل مورد اجاره، امور غیر قانونی انجام دهد، مالک می تواند بدون پرداخت خسارت، خواستار فسخ قرارداد شود و یا حتی به وسیله شکایت از مستاجر، مسئله را پیگیری نماید. یا اگر مستاجر در محل مورد اجاره مورد اذیت و آزار از سوی موجر قرار بگیرد یا محل مورد اجاره بنا به دلایل مختلف غیر قابل سکونت باشد، می تواند بدون پرداخت خسارت به فسخ قرارداد اقدام کند.
اما اگر برای فسخ قرارداد اجاره نامه دلایل قانونی وجود نداشته باشد، چنانچه در قرارداد این مسئله ذکر شده باشد، عموما مستاجر یک ماه زودتر باید به موجر اطلاع دهد و پس از تسویه حساب با او، قرارداد اجاره نامه به اتمام خواهد رسید.
ضمن آن که خسارت فسخ قرارداد چنانچه در متن اجاره نامه آمده باشد، باید توسط مستاجر به موجر پرداخت شود. در صورتی که موجر بدون دلیل قانونی خواستار فسخ قرارداد باشد نیز موظف به پرداخت خسارت مذکور به مستاجر است.
بعضی نکات مهم قوانین اجاره نشینی
اگر مستاجر خسارتی به منزل یا مغازه وارد کند، موظف به تعمیر آن و یا پرداخت مبلغی بابت خسارت است. اما چنانچه مستاجر از پرداخت خسارت خودداری نماید، مالک می تواند به دادگاه شکایت نموده و دادگاه مبلغ خسارت را از پول پیش مستاجر کسر خواهد نمود.
مستاجر موظف است در زمان اتمام قرارداد محل مورد اجاره را تخلیه کند. در غیر اینصورت مالک می تواند با شکایت در دادگاه، مستاجر را اجبار به تخلیه نماید.
برای این امر نیز موجر باید مبلغ رهن و پیش پرداخت را به مستاجر برگرداند. در بسیاری از موارد چک تضمین تخلیه هنگام عقد قرارداد از مستاجر دریافت می شود تا در صورت عدم تخلیه توسط آن، موجر چک را به اجرا بگذارد.
چنانچه قرارداد اجاره نامه به اتمام برسد و مستاجر بنابر دلایل مختلف نتواند در زمان مقرر، محل مورد اجاره را تخلیه نماید، می تواند تقاضای مهلت کند.
در این شرایط، دادگاه پس از آنالیز شرایط مستاجر، یک ماه به او مهلت می دهد و مستاجر موظف است کرایه یک ماه را به مالک پرداخت کند.
در هنگام عقد قرارداد اجاره نامه، فسخ قرارداد و یا تمدید آن، که به صورت ثبت رسمی در مشاور املاک صورت می پذیرد، هر دو طرف موظف به پرداخت حق کمیسیون به مشاور املاک هستند.
قوانین تمدید اجاره در شرایط کرونایی
این روزها با توجه به شیوع بیماری کرونا که مسائل زیادی از نظر مالی برای مردم و جامعه ایجاد نموده است و نیز برای رعایت اصول بهداشتی، دولت در 8 تیرماه سال 1399، طرحی در ستاد ملی مبارزه با کرونا به منظور حمایت از مستاجر به تصویب رساند.
بر اساس طرح مذکور، کلیه قراردادهای اجاره ای که از این تاریخ به اتمام می رسند، به طور اتوماتیک تمدید خواهند شد.
همچنین در این طرح، افزایش اجاره بها تا سقف مصوب مجاز بوده و اعتبار این مصوبه تا 3 ماه پس از عادی اعلام شدن شرایط کشور توسط وزارت بهداشت و درمان است.
بدین ترتیب بر اساس مصوبه مذکور، قراردادهای اجاره ای که از تاریخ 15 تیر ماه 1393 به اتمام می رسند، با افزایش اجاره بها مطابق با میزان اعلام شده که در تهران 25 درصد، در کلانشهرها 20 درصد و در سایر شهرستان ها 15 درصد است، به طور اتوماتیک تمدید می شود.
گرچه باید توجه داشت که تمدید اجاره نامه و اجرای مصوبه فوق به شرایط زیر بستگی دارد:
مستاجر در دوران اجاره فعلی به تعهدات خود عمل نموده باشد و در غیر این صورت اگر بنابر تشخیص دستگاه قضایی، مستاجر باعث ضرر و زیان به مالک شده باشد، مشمول تمدید نخواهد بود.
اگر مالک در دوره اجاره، ملک را به صورت رسمی به فروش برساند، مستاجر ظرف مدت 2 ماه باید ملک را تخلیه کند.
مستاجر سقف اجاره معین شده را نپذیرد.
منبع: چمدان