تامین اقتصادی دانش بنیان ها در بورس تضمین می شود ، مشارکت مردمی یعنی توسعه اقتصادی
به گزارش تور هند ارزان، سازمان بورس با ساز و کار های اقتصادی که دارد می تواند محلی مناسب برای جذب سرمایه گذار در شرکت های دانش بنیان باشد
گروه فناوری خبرنگاران؛ حمیده آقاجانی - بورس؛ تالاری شیشه ای که برای خیلی ها جذاب است، رفت و آمد های پرسودی در آن صورت می گیرد و در برخی کشور های جهان منبع رسمی برای اعلام بها و ارزش یک سهام یا شرکت و کارخانه است. بنا بر اسناد تاریخی بیش از نیم قرن است که تالار های بورس فعالیت خود را در سطح جهان آغاز کرده اند و محلی برای مبادلات ارزی، کالا و اوراق بهادار است.
ایران نیز از سال 1346 به صورت رسمی کار بورس را با عنوان سازمان بورس اوراق بهادار آغاز کرد و در سال 1387 نیز فرابورس ایران راه اندازی شد. بازار بورس ایران با وجود تمام چالش ها و مسائل همچون تاثیر سیاست های خارجی خصوصا تحریم ها اعمال شده بر بخش های مختلف مالی در کشور و همچنین وابستگی شدید کشور به صادرات نفت و از سوی دیگر واردات بسیاری از کالا های اساسی و حتی غیراساسی توانسته به کار خود ادامه دهد.
وابستگی کشور در طی چند دهه گذشته همواره موجب شده بود تا مسئله تولید داخلی در انزوا بماند، اما با رشد استارت آپ ها و شرکت های دانش بنیان به عنوان هسته های اصلی توسعه مالی امید ها برای کاهش وابستگی اقتصاد نفتی بیشتر شده است. حالا دیگر دانش بنیان ها راه خود را پیدا کرده اند و هر کدام به تنهایی قادرند یک بخش از اقتصاد را در زمینه های مختلف حل کنند، البته در این میان باید به مسئله سرمایه گذاری و تامین هزینه های اولیه نیز توجه داشت، زیرا شرکت های دانش بنیان از دل دانشگاه ها بیرون آمده اند و سرمایه اندکی در اختیار دارند حال آنکه یک سرمایه گذاری هدفمند می تواند دروازه های ترقی را به روی آن ها بگشاید.
برای جذب سرمایه در یک شرکت راه های مختلفی وجود دارد، اما شاید مطمئن ترین شیوه حضور در تالار بورس باشد. محلی که ساز و کار های قانونی آن تدوین شده و شرایط بازگشت سرمایه در آن تعریف شده است، جایگاهی که می تواند حق و حقوق هر دو طرف معامله را تضمین کند. همانطور که گفته شد شرکت های دانش بنیان برای تجاری سازی در حوزه فناوری های نو با ارزش افزوده بالا نیازمند حمایت همه جانبه بودند و بورس این ظرفیت را در دل خود داشت در نتیجه قوانینی تدوین و برخی شرکت های دانش بنیان راهی تالار بورس شدند.
محمد مرفوع، مدیرکل دفتر تامین مالی و سرمایه گذاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درخصوص تامین مالی شرکت های دانش بنیان اظهار می کند: روش های مختلف تامین مالی پیش بینی شده برای شرکت های دانش بنیان، مدیران این شرکت ها را ترغیب کرد که از روش های نوین مالی مانند ابزار های مالی پیش بینی شده در فرابورس و صندوق های پژوهش و فناوری استفاده کنند.
مرفوع درخصوص معین ابزار های مالی شرکت های دانش بنیان تاکید می کند: برای تامین مالی شرکت های دانش بنیان باید توجه داشت که بیشتر این شرکت ها در رده شرکت های کوچک و متوسط قرار می گیرند و همین موضوع در معین ابزار های مالی مورد استفاده تاثیرگذار است.
مدیرکل دفتر تامین مالی و سرمایه گذاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در بخش دیگر از صحبت های خود به شرایط تسهیل دسترسی شرکت های دانش بنیان به خدمات مالی اشاره و تصریح می کند: در فرابورس، تابلویی به نام بازار شرکت های کوچک و متوسط پیش بینی شده و شرکت های دانش بنیان می توانند با پذیرش در این بازار از طریق بازار سرمایه، فرایند تامین مالی را انجام دهند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از 30 شرکت دانش بنیان در بازار های مختلف بورس و فرابورس پذیرش شده و سهام آن ها در بازار معامله می شود، خاطرنشان می کند: هدایت و ترغیب سرمایه گذاران بخش خصوصی و سایر منابع مالی از جمله منابع وقف به سرمایه گذاری در طرح فناورانه و همچنین ارتقای همکاری های بین الملل در توسعه بازار و سرمایه گذاری در فناوری های نوین بخش دیگری از اهداف این دفتر به شمار می رود.
هرچند اقداماتی در این حوزه اجرا شده، اما با نگاهی به آمار شاهدیم که در حال حاضر بیش از 4500 شرکت دانش بنیان در کشور فعال هستند و از این بین تعداد 30 شرکت حاضر در بورس رقم چشمگیری به حساب نمی آید و لازم است بخش های مختلف از سازمان های قانون گذار تا مجریان امر راه ورود این شرکت های را به بازار بورس و فرابورس هموار کنند. هر چند در طی چند سال گذشته اقداماتی همچون افتتاح فراصندوق، صندوق های جسورانه و صندوق های خصوصی به عنوان ابزار های تامین مالی نظام دانش بنیان اجرا شده، اما شواهد حاکی از آن است جای کار بسیاری در این حوزه وجود دارد.
منبع: خبرگزاری دانشجو