آشنایی با رژیم غذایی مردم ترکیه
به گزارش تور هند ارزان، رژیم غذایی پرچرب و شیرین کشور ترکیه، یکی از اشتهاآورترین برنامه های غذایی در سرتاسر دنیا است. مردم این کشور به واسطه علاقه بسیاری که به غذاخوردن دارند، در بین ملت های دیگر کاملا شناخته شده هستند و هر منطقه ای از این کشور سبک غذایی خاص خودش را دارد. با خبرنگاران همراه باشید تا از رژیم غذایی ترکیه بیشتر بدانیم.
با وبسایت سازمان نظام مهندسی همراه باشید.
مردم ترکیه به دلیل رژیم غذایی خود، مورد تحسین و ستایش دنیایان قرار گرفته اند. آن ها این رجحان را مدیون طعم و عطر بی نظیر غذاها، تاریخچه غنی غذایی، تنوع و گوناگونی مواد تشکیل دهنده آن و رژیم غذایی متفاوت در هرمنطقه جغرافیایی، می دانند. به نظر می رسد عوامل مهمی چون تنوع محصولات کشاورزی بومی، فعل و انفعالات بیشمار فرهنگی و تاریخی، آشپزخانه های به جا مانده از دوران سلجوقیان و امپراطوری عثمانی و همچنین شرایط آب و هوایی و جغرافیایی، تاثیری شگرف بر سبک پخت و پز و رژیم روزانه آن ها گذاشته است. در هنر آشپزی مردم ترکیه، پیشینه ای عمیق و طولانی وجود دارد که می توان از آن به عنوان مهم ترین دلیل تغییر رژیم آشپژی آن ها نام برد. شهرهایی از قبیل استانبول، بورسا و منطقه ازمیر فرهنگ غذایی و روش آشپزی خود را از امپراطوری عثمانی به ارث برده اند. رژیم غذایی ساکنان نواحی دریای مرمر، دریای اژه و مدیترانه سرشار از سبزیجات، گیاهان تازه و ماهی بوده و استفاده از روغن زیتون در غذاها صندلی بسیار مهمی دارد. مردم حاشیه دریای سیاه، استفاده از ماهی، مخصوصا ماهی کولی ( همسی) را به طور گسترده ای در رژیم غذایی روزانه خود قرار داده اند. زیستگاه ماهی کولی، آب های دریاه سیاه است و این غذا برگرفته از فرهنگ غذایی مردم بالکان و مردم اسلاوی بوده و همراه با ذرت سرو می گردد. رژیم غذایی نواحی جنوب شرقی از جمله اروفا، گازیانتپ و آدانا به خاطر انواع کباب و دسرهای خمیری مانند باقلوا، کادایف و کوفته شهرت دارد. در آنتالیا غذاهای مخصوصی همچون کسیک، مانتی و گوزلمه از شهرت خاصی برخوردار است. به دلیل حضور فرهنگ های گوناگون از کشورهای مختلف در استانبول، تقریبا در تمام نقاط این کلان شهر می توان انواع غذاهای بومی و غیربومی را امتحان کرد. به ویژه محله های بی اوقلو، سلطان احمد و کادی کوی را مناطق غذاهای بهشتی می نامند. کباب های ترکیه یک غذای کامل است و با روش های متنوعی پخته می شوند. بعضی از این کباب های خوشمزه عبارتند از کباب دنر (دنر کباب)، آدانا کباب، بورسا کباب، علی نازیک و اسکندر کباب. روش های پخت انواع کباب در کشور ترکیه با توجه به مواد اصلی تشکیل دهنده آن و همچنین نوع پخت، بسیار متفاوت و گوناگون است. مردم ترکیه این غذای لذیذ را معمولا با برنج سفید، برنج بلغاری و سبزیجات میل می نمایند. خاستگاه کباب دنر متعلق به آسیای مرکزی است، جایی که مردم آن سرزمین به آن لول کباب می گفتند. همچنین از این کباب، در سفرنامه باقیمانده از قرن 18 نیز مطالبی نوشته شده است. توپ های گوشتی، یکی دیگر از غذاهای معروف مردم ترکیه است که هواداران بسیاری در سراسر این کشور دارد. مردم بومی ترکیه به این غذای کاملا مغذی که از قرن 13 وارد رژیم غذایی کشورشان شده است، کوفته نیز می گویند. جالب است بدانید این کلمه از فرهنگ لغات فارسی گرفته شده است. انواع مختلفی از توپ های گوشتی وجود دارد که روش پخت آن با توجه به مناطق مختلف جغرافیایی و آب و هوایی، متفاوت است. باید بدانید که بیش از 200 نوع از توپ های گوشتی یا کوفته در کشور ترکیه پخته می گردد. مواد اصلی تشکیل دهنده سوپ و بیشتر غذاهای آبکی کشور ترکیه، عموما از گوشت، سبزیجات و گیاهان خوراکی تشکیل می گردد. به عنوان نمونه تاس کباب که یکی از مشهورترین و در عین حال پرطرفدارترین غذاها در رژیم این کشور است، با استفاده از گوشت، سیب زمینی، پیاز، گوجه، انواع ادویه ها و کمی هم روغن زیتون تهیه شده و همراه با نان محلی سرو می گردد. بنابراین دقت در حفظ و استفاده بهینه از نان، که یکی از اقلام پرمصرف در سبد خانوار مردم ترکیه است، اهمیت ویژه ای دارد. کباب های ترکی، دنر کباب و کباب بادنجان، از شناخته ترین غذاهای ترکی در سطح دنیا هستند. صبحانه یکی از مهم ترین وعده های غذایی مردم ترکیه است. در مناطق مختلف این کشور، به دلیل وجود رژیم های غذایی متفاوت، صبحانه ای مخصوص ذائقه مردم همان منطقه سرو می گردد. اما ترکیبات اصلی این وعده مهم غذایی همچون چای، شیر، خامه، گوجه، خیار(استفاده از گوجه، خیار و سبزیجات ترجیحا در فصل تابستان صورت می گیرد)، فلفل سبز، تخم مرغ نیمرو یا آب پز، زیتون، عسل، مربا و کره در همه جا تقریبا یکسان و شبیه به هم است. تنها تفاوت هایی در نوع نان مصرفی، مثل نان تهیه شده از انواع غلاتی مانند گندم و ذرت، شیرینی کنجدی ترکی، پنیرهای محلی (البته بیشتر مردم از پنیر فتا استفاده می نمایند) و چاشنی هایی که همراه غذای اصلی استفاده می گردد وجود دارد. البته بیشتر مردم ترکیه از نان تهیه شده توسط گندم سفید استفاده می نمایند. نوشیدن یک فنجان چای تازه دم برای صبحانه، نه تنها در ایران، بلکه در کشور ترکیه هم بسیار مهم و لازم است. مردم ترکیه که با صادرکردن قهوه ترک به دیگر کشورها، خود را یکی از مدعیان فراوری قهوه می دانند، صبحانه خود را با نوشیدن چایی خوش عطر آغاز می نمایند. آن ها معمولا هنگام صبحانه و در انتها یک روزکاری، از چای به عنوان یک نوشیدنی آرام بخش، استفاده می نمایند. البته اگر شما توسط یکی از دوستان ترکیه ای خود به قهوه خانه دعوت شدید، مطمئن باشید که بلافاصله برای شما، چای سفارش خواهند داد. البته مطمئن باشید که پس از اتمام این وعده مهم غذایی، نوشیدن قهوه ترک، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همان اندازه که خوردن صبحانه بسیار مهم است، مکان های بسیاری هم برای سرو آن در سرتاسر شهرهای کشور ترکیه وجود دارد. اگر در خیابان ها یا محله های این کشور، قدم بگذارید، خواهید دید که اغذیه فروشی های بسیاری برای مشتریان خود، صبحانه سرو می نمایند. یکی از پرطرفدارترین خوراکی هایی که سر میز صبحانه مردم ترکیه دیده می گردد، غذایی به نام بورک است. این غذا از کالباس، اسفناج، پیاز سرخ شده، سبزیجات، قارچ، پنیر پیتزا، خمیر یوفکا و روغن تهیه می گردد. پس از مخلوط کردن مواد با یکدیگر و قرار دادن میان خمیر یوفکا، آن را به صورت رول پیچیده و درون روغن سرخ می نمایند. یکشنبه برای مردم ترکیه یکی از ویژه ترین روزها است. تمام اعضای خانواده طبق سنتی که وارد فرهنگ این کشور شده است، در کنار میز صبحانه کنار هم جمع می شوند و زمان بیشتری را برای بودن با هم صرف می نمایند تا از صبحانه مخصوص یک روز تعطیل لذت ببرند. لاح معجون، یک نان نازک و پهن است که آن را با لایه ای از گوشت قیمه شده می پوشانند و معمولا با نوشیدنی به نام آیران (در واقع همان دوغ ما ایرانی ها است و در فصل تابستان به عنوان نوشیدنی مناسب، در رژیم غذایی مردم ترکیه قرار گرفته است) سرو می گردد. در رژیم غذایی مردم ترکیه بیش از 300 نوع سوپ، وجود دارد و یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده آن ها، ماست است. غذاهای دریایی و دل و روده حیواناتی که از گوشت آن ها تغذیه می نمایند، در اغلب سوپ های ترکی استفاده می گردد. اشکمبل چورباسی (نوع دیگری از سوپ)، برای برطرف گیجی و ایجاد تمرکز، بهترین گزینه از دید مردم ترکیه است. سوپ ماست ترش و شیرین را هم می توان به عنوان پرطرفدارترین سوپ ترکی در سطح دنیا نام برد. در این سوپ که ماست به عنوان ماده اصلی تشکیل دهنده مورد استفاده قرار می گیرد، تلفیق دو طعم متفاوت شیرین و شور، در نوع خود جالب و خارق العاده خواهد بود. یکی دیگر از غذاهایی که در رژیم غذایی مردم ترکیه صندلی خاصی دارد، سوپ برنج و حبوبات است. مردم ترکیه این سوپ را در کنار غذای اصلی قرار داده و به عنوان پیش غذا سرو می نمایند. دلیل علاقه مردم ترکیه به خوردن این سوپ، وجود کربن و پروتئینی است که آن را به غذایی کاملا مغذی تبدیل نموده است. رستوران ها نیز از این سوپ به عنوان پیش غذای اصلی استفاده می نمایند. ساکنان حاشیه دریای اژه (دریایی که دورتادور دریای مدیترانه قرار گرفته است و در بین شبه جزیره یونان و آناتولی جای گرفته است. این دریا از راه تنگه های داردانل و بسفر به دریای مرمر و دریای سیاه متصل می گردد)، اولین مردمی بودند که در رژیم غذایی خود، روغن زیتون را به عنوان ماده اصلی غذاهای سرد، به کار بردند. مردم ترکیه نیز در بسیاری از انواع غذاهای خود، به ویژه دلمه، باربونیا پیلکی(نوعی سالاد تشکیل شده از لوبیای قرمز و روغن زیتون)، دنیز بروکلی (سالاد فصلی رازیانه) از روغن زیتون به عنوان ماده اصلی استفاده می نمایند. البته بعضی از این غذاها برای تمام ذائقه ها مناسب نخواهد بود. همان طور که پیشتر اشاره کردیم، مردم ترکیه عاشق غذاخوردن و خوش طعم کردن غذاهای خود هستند. بیشتر وعده های غذایی ، در یک خانه ترکیی شبیه یک میهمانی خواهد بود. اگر شما توسط یکی از دوستان ترکیه ای خود، به وعده صبحانه، ناهار یا شام دعوت شوید، با تنوعی از غذاهای لذیذ و اشتهاآور و مهمان نوازی صمیمانه دوست خود شگفت زده خواهید شد. دعوت کردن مهمان ها برای یک وعده غذایی، بخشی از فرهنگ و آداب سنتی در بین خانواده های ترکیه است. در انتها می توانید نام بعضی از گونه های غذایی معروف ترکیه، نحوه و زمان سرو آنها را مشاهده کنید:
چوربالار (Çorbalar)
به انواعی از سوپ ها گفته می گردد که عموما پیش از غذای اصلی سرو می گردد. این سوپ ها بیشتر مناسب فصل زمستان است.
مِزِلِر (Mezeler)
این غذا معمولا به صورت سرد سرو می گردد، اشتهاآور بوده و داخل آن حتما روغن زیتون وجود دارد.
دلمه و سارما (Dolma & Sarma)
همانند دلمه ایرانی ها برنج و گوشت شفته شده را داخل سبزیجاتی چون کاهو و کلم یا برگ مو می پیچیند.
سالاتلار (Salatalar)
نام سالادهایی است که در مناطق مختلف به اشکال مختلف سرو می گردد.
پیدلر (Pideler)
نوعی نان پهن (مانند نان لواش) است که با پنیر، سبزیجات و گوشت سرو می گردد.
کباپلار (Kebaplar)
به انواع کباب ها از کباب تابه ای گرفته تا کباب های سیخی گفته می گردد.
بالیک وی دنیز ارونلری (Balık ve Deniz Ürünleri)
به ماهی و دیگر غذاهای دریایی نظیر میگو و ماهی مرکب گفته می گردد.
تاتلیلار (Tatlilar)
به انواع دسرهایی که از شیر تهیه شده تا دسرهای خمیری مانند باقلوا تاتلیلار می گویند. به نظر می رسد با سفر به ترکیه و دیدن این همه غذای خوشمزه و رنگارنگ، کمتر کسی بتواند از کنار آنها به سادگی عبور کند. منبع: howtoistanbul
منبع: کجارو