60 درصد احتیاج کشور به ویلچر در داخل تأمین می گردد، تشنه محصولات هستیم
به گزارش تور هند ارزان، مدیر مرکز رشد فناوری تجهیزات پزشکی و توانبخشی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با اشاره به اینکه از 110 هزار احتیاج داخل به ویلچر، 60 هزار ویلچر در داخل کشور فراوری می گردد و این فناوری از 10 سال پیش تاکنون ساکن مانده است، گفت: تشنه محصولات هستیم و به فناوران توصیه می کنیم سبدی از ایده ارائه دهند که در این صورت این ایده ها در شورای فناوری مطرح شده و در صورت اثبات آن ها، سقفی برای تخصیص بودجه وجود ندارد.
جهت دریافت مشاوره سفر با تور کانادا با ما همراه باشید.
رضا وهاب کاشانی، مدیر مرکز رشد فناوری تجهیزات پزشکی و توانبخشی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در گفت وگو با خبرنگاران با اشاره به ادامه فعالیت این مرکز بعد از تأسیس در سال 1392، شرح داد: مرکز رشد در این راه دچار فراز و نشیب های زیادی شد؛ ابتدا در یکی از مراکز درمانی دانشگاه به نام مرکز اخوان مستقر و تجهیزات پایه برای آن تهیه شد.
وی با اشاره به اینکه مرکز رشد بعد از سال دوم فعالیت مکان فیزیکی و تجهیزات کارگاهی خودش را از دست داده است، ادامه داد: علت این امر فرسودگی شدید ساختمان و نیز پروژه سنگین دانشگاه مبنی بر ایجاد یک کلینیک درمانی پیشرفته بود.
مدیر مرکز رشد فناوری تجهیزات پزشکی و توانبخشی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اضافه نمود: بعد از آن برای اینکه مرکز بتواند ادامه حیات دهد، به دانشگاه منتقل شد و این موضوع باعث شد که یک ساختمان دوطبقه، هر طبقه 650 متر برای مرکز تصویب گردد که البته این ساختمان احتیاجمند مقاوم سازی، نماسازی داخلی و خارجی بر مبنای الگویی از مراکز رشد دیگر است. در حال حاضر این ساختمان آماده برای این است که از وزارت بهداشت بودجه دریافت کند و نماسازی داخلی و خارجی آن انجام گردد.
وهاب کاشانی در همین رابطه ضمن قدردانی از پشتیبانی حوزه فناوری وزارت بهداشت از این ساختمان و با اشاره به اینکه کامل شدن آن ممکن است یک سال به طول بینجامد، اظهار کرد: با کامل شدن این ساختمان، طبعاً دفاتر مختلفی که در دانشگاه در رابطه با صنعت، استاندارد، اختصاص ویلچر، نوآوری ها، دانشجویان و ... که به صورت پراکنده کار می نمایند، متمرکز می شوند و فضای فیزیکی مناسبت تری در اختیار شرکت های مستقر قرار می گیرد.
وی درباره حمایت های این مرکز از افراد صاحب ایده، شرح داد: از کسی که در حوزه توانبخشی صاحب ایده باشد، در مرکز استقبال می گردد؛ بر این مبنا که ایده داوری می گردد، در صورت به دست آوردن حد نصاب بعد از داوری در شورای رشد مطرح می گردد. اعضای شورای رشد به ویژه آن ها که در فناوری مربوطه تخصص لازم را دارند، ایده را با حضور فناور ارزیابی می نمایند و فناور مؤثر بودن فناوری خود را در حضور این متخصصان به اثبات می رساند.
تشنه محصولات هستیم
توصیه می کنیم فناوران سبد ایده ارائه دهند
مدیر مرکز رشد فناوری تجهیزات پزشکی و توانبخشی دانشگاه علوم بهزیستی با بیان اینکه بعد از اثبات ایده و طی مراحل اداری، بودجه درخواست شده در قالب وام به فناور تعلق می گیرد، گفت: برای فناوری که تازه آغاز به کار نموده، بهتر است که یک پروژه سبک تا سقف 50 میلیون تومان را انتخاب کند که شورای رشد هم آن را به تصویب برساند. در این صورت هم فناوری ایجاد می گردد و هم محقق می تواند با ما و افراد باتجربه در این زمینه ارتباط بگیرد. طبعاً در چنین شرایطی محقق می تواند اثبات کند که یک فناور است و ایده فناورانه خود را با پیروزیت به سرانجام برساند.
وهاب کاشانی اضافه نمود: این فرد برای ما پیش بینی پذیر می گردد و از او می خواهیم که ایده بزرگ تری بدهد که بودجه بیشتری هم می طلبد؛ همچنین این ایده در شورای فناوری مطرح می گردد که سقفی برای بودجه های آن در نظر گرفته نشده و فقط باید اثبات گردد که ایده مورد نظر به بودجه احتیاج دارد که با سخت گیری های خاص خود همراه است.
وی گفت: توصیه ما این است که افراد در شورای فناوری نه یک ایده، بلکه سبدی از ایده های مرتبط به هم را معرفی نمایند. ما تشنه محصولات هستیم و شرکت هایی که تاکنون واردنماینده بودند، وارد عرصه فراوری شده اند؛ در چنین شرایطی مراجعه به ما هم بیشتر شده است.
مدیر مرکز رشد فناوری تجهیزات پزشکی و توانبخشی دانشگاه علوم بهزیستی یادآور شد: حوزه توانبخشی، به ویژه اورتز و پروتز یک حوزه کاملاً فنی است که وابسته به قطعات است؛ این در حالی است که فیزیوتراپی به دستگاه احتیاج دارد و کاردرمانی نیز به ابزارهای مختلف کاری احتیاج دارد. این در حالی است که شنوایی به سمعک، بینایی به انواع عینک و ... احتیاج دارد که این ها همه ابزار و محصول هستند.
فراوری در داخل و اشتغال زایی مدنظر ماست
وهاب کاشانی با بیان اینکه همه محصولات فوق وارداتی بوده اند و حالا شرکت ها به فراورینماینده تبدیل شده اند، توضیح داد: شرکتی که وارد عرصه فراوری شده، چندان احتیاجی به مرکز رشد ندارد، ما می خواهیم فناور را به وجود بیاوریم. به عنوان مثال آخرین فناوری که اینجا با او صحبت می کردیم، به ما گفت می تواند 12 شغل ایجاد کند و این 12 شغل را به 36 شغل ارتقا دهد. او همچنین وعده فراوری محصولات تخصصی در حوزه توانبخشی را به ما داده است که البته همین هم مدنظر ماست؛ فراوری در داخل و اشتغال زایی.
وی در پاسخ به اینکه بعد از آنکه شرکت ها از زیر پر و بال مراکز رشد بیرون می آیند، با چه چالش هایی روبرو خواهند شد، شرح داد: شرکت ها سه سال در مرکز رشد مستقر می شوند و طی این مدت مسیرهای مختلفی را طی می نمایند؛ مثلاً به دنبال ثبت اختراع می فرایند، ایده آن ها به سمت سرانجام نامه شدن و تحقیق می رود، به سمت اداره استاندارد می رود، اداره ثبت شرکت ها می خواهد مالیات برای آن ها مشخص کند، کارهای حسابداری شرکت انجام می گردد و ... که همه این کارها تمرینی برای تبدیل شدن به یک شرکت تمام عیار به حساب می آید.
مدیر مرکز رشد فناوری تجهیزات پزشکی و توانبخشی دانشگاه علوم بهزیستی ادامه داد: این شرکت بعد از سه سال استقرار می تواند درخواست تمدید دهد تا زیر چتر رشد و فناوری قرار گیرد که ما هم مدت استقرار شرکت را تا دو سال دیگر تمدید می کنیم؛ یا اینکه با عنوان خروج پیروز از مرکز رشد خارج شده و به طور مستقل به عنوان یک شرکت فراوریی به کار خود ادامه می دهد.
دریافت تسهیلات از صندوق نوآوری و شکوفایی به شرط امکان صادرات
وهاب کاشانی اضافه نمود: اگر این شرکت ثابت کند که محصول آن آماده صادرات است، می تواند تسهیلات بیشتری از صندوق نوآوری و شکوفایی دریافت کند تا یاریی برای صادرات محصول باشد.
وی در پاسخ به اینکه امکان دسترسی به امکانات اتاق بازرگانی به واسطه انجمن شرکت های دانش بنیان سلامت، برای شرکت ها چشم انداز مهمی به حساب می آید یا خیر، شرح داد: بله! وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت بازرگانی می توانند از فناور پشتیبانی نمایند، برای آنکه ایده ها و کارهایش روان تر به نتیجه و منافع مالی برسد.
مدیر مرکز رشد فناوری تجهیزات پزشکی و توانبخشی دانشگاه علوم بهزیستی در پاسخ به اینکه آیا فناوران حوزه توانبخشی پیروز به تیم سازی با دانشجویان دانشگاه های فنی از جمله دانشگاه صنعتی شریف شده اند یا خیر، توضیح داد: مثلی هست که می گوید برای اینکه زودتر پیشرفت کنی به کسی بچسب که از تو بزرگ تر است و تجربه بیشتری دارد! دانشگاه صنعتی شریف هم دانشگاهی است که در جهان مطرح بوده و دانشجویان آن زیر نظر اساتید بسیار حاذق تربیت شده اند.
فناوری های توانبخشی از طریق یک دست فنی به محصول می رسد
از 110 هزار ویلچر احتیاج کشور، 60 هزار ویلچر فراوری می گردد
وهاب کاشانی گفت: طبعاً هر فناوری که در حوزه توانبخشی کار کند، فکر توانبخشی دارد و این فکر توانبخشی از طریق یک دست فنی و علمی به محصول می رسد. به همین دلیل است که باید این دو قطب به طور پیوسته با هم کار نمایند و دوستی بین آن ها باعث می گردد فکری که در سر توانبخش هست، از طریق یک متخصص صنعتی به محصول برسد.
وی سپس به تشریح پروژه فراوری ویلچر ارگونومیک از سوی این دانشگاه با همکاری یک شرکت آلمانی فراورینماینده ویلچر پرداخت و شرح داد: فراورینماینده های بسیاری در حوزه ویلچر وجود دارند و شرایط نابسامان نیست. سالی 110 هزار ویلچر احتیاج کشور است و سالی 60 هزار ویلچر در سال فراوری می گردد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی با اشاره به اینکه فراوری ویلچر در کشور مشارکتی و ترکیبی از فراوری و واردات است، گفت: در بسیاری موارد این فرآیند ساکن مانده است و فراورینماینده ویلچر از 10 سال پیش تا حالا یک نوع ویلچر فراوری می نماید.
وهاب کاشانی با بیان اینکه تغییر در جهان هر دو سال یک بار صورت می گیرد و در راستای این است که محصولی اصولی تر، سبک تر و بادوام تر فراوری گردد، گفت: در قرن تکنولوژی هستیم و هرچه از تکنولوژی بیشتری استفاده کنیم، محصول اصولی تری فراوری خواهیم کرد.
وی گفت: وارد شدن مجموعه ای مثل دانشگاه که پویا است و در درجه اول تحقیق و نوآوری را مدنظر قرار گرفته است به حوزه ویلچر، باعث می گردد تغییر خوبی در این حوزه اتفاق بیفتد.
برپایی همایشی به منظور ایجاد ارتباط بین صنعت و دانشگاه در حوزه توان بخشی
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی از برگزاری همایشی در روز 30 آذر و به منظور ایجاد شدن رقیب در حوزه ویلچر اطلاع داد و گفت: در روز نخست این همایش صنعتگران حوزه ویلچر به بیان آخرین دستاوردهای خود می پردازند. روز دوم اساتید و دانشجویان توانبخشی به معرفی ایده های خود می پردازند تا ارتباط مؤثری بین صنعت و دانشگاه به وجود آید و بین صنعتگران نیز رقابت ایجاد گردد. در کنار همه این ها وزارت علوم هم از ما خواسته بر روی ویلچر کار کنیم.
وهاب کاشانی با بیان اینکه با شرکت های مختلفی در حوزه ویلچر صحبت شده است، گفت: یک شرکت آلمانی در صنعت ویلچر به صورت اصولی کار نموده و ویلچری که از سوی این شرکت طراحی شده، به لحاظ رعایت اصول ارگونومیک و وزن آن، برنده طراحی در سال 2018 شده است. این ویلچر زیبا نیست، اما وزن مناسبی دارد و ارگونومی بودن آن اثبات شده است؛ به طوری که گودی کمر فرد را پر نموده، زاویه جایگاه را بالا داده و به طور کلی تغییراتی در آن ایجاد نموده که باعث روان شدن آن شده است.
وی ادامه داد: با این شرکت وارد مذاکراتی شدیم و نمونه های ویلچر خودمان را برای آن ها فرستادیم، از طرفی گروه ارگونومی ما به آنالیز محصول آن ها پرداخت و این موضوع را آنالیز کردیم که چطور می توانیم با مشارکت هم، محصولی را فراوری کنیم که یک کمپانی بین المللی هم بتواند آن را تست کند و استاندارد خوبی به محصول بدهد.
رایزنی برای یاری دریافت از WHO و ISPO برای آموزش چگونگی تجویز و استفاده از ویلچر
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی با بیان اینکه می توانیم از توانایی های خودمان و اطلاعات آن ها در ساخت ویلچر علمی و ارگونومیک استفاده کنیم، اظهار کرد: بعداً می توانیم بر روی استانداردهای این محصول، آیتم های استاندارد، اصول مقاوم سازی و ... کار کنیم.
وهاب کاشانی با تأکید بر آنکه علاقمند است این اطلاعات و برنامه ها را بعد از انجام و نهایی شدن آن ها اعلام کند، تشریح کرد: از طرفی سازمان بهداشت جهانی (WHO) و انجمن ISPO (جامعه بین المللی اورتز و پروتز) دوره هایی را در جهان برگزار می نمایند، مبنی بر آنکه ویلچر چطور تجویز و استفاده گردد؛ ما در حال رایزنی هستیم تا با همکاری آن ها دوره هایی برای صنعتگران، افراد علمی و ... برگزار کنیم که حرف های آن ها را بشنوند و در ایران پیاده سازی نمایند. امیدوار هستیم 60 هزار ویلچر فعلی که در کشور فراوری می گردد ارتقا پیدا کند، از خوب به عالی تبدیل شده و فراورینمایندگان جدید در کنار فراورینمایندگان فعلی ایجاد شوند تا بتوانیم بالای 110 هزار ویلچر فراوری کنیم که احتیاج داخل به طور کامل تأمین شده و بتوانیم به خارج از کشور هم صادر کنیم.
منبع: خبرگزاری ایسنا