گردنبندی که بعد از 9 هزار سال دوباره سر هم شد
به گزارش تور هند ارزان، بر اساس مطالعه ای که در 2 آگوست 2023 در مجله PLOS ONE به وسیله حلا آلاراشی از شورای عالی تحقیقات علمی منتشر شد، یک گردنبند مزین که در قبر باستانی یک کودک در اردن کشف شده، اطلاعات جدیدی را در خصوص پیچیدگی اجتماعی فرهنگ نوسنگی در اختیار ما قرار داده است.
به گزارش فرادید، زینت های بدن نماد های قدرتمند و بازتاب ارزش های فرهنگی و هویت های شخصی عصر خود هستند، بنابراین در مطالعه فرهنگ های باستانی ارزش زیادی دارند. در این مطالعه، آلاراشی و همکارانش اجزاء فروپاشیدۀ یک گردنبند را آنالیز نموده اند که قدمت آن بین 7400 تا 6800 قبل از میلاد است.
مواد مورد بحث شامل بیش از 2500 سنگ و صدف رنگارنگ، دو مهره کهربایی استثنایی (قدیمی ترین مهره ای که تا به امروز در مشرق شناخته شده) به همراه یک آویز سنگی بزرگ و یک انگشتر ظریف حکاکی شده از جنس صدف مروارید می گردد.
نویسندگان با تجزیه و تحلیل ترکیب، ساخت و چیدمان فضایی این اقلام به این نتیجه رسیدند که آن ها متعلق به یک گردنبند چند ردیفه ترکیبی هستند که از هم پاشیده شده است. محققان در فرایند مطالعات شان، از گردنبند اصلی یک نسخه فیزیکی بازسازی کردند که حالا در موزه پترا در جنوب اردن به نمایش گذاشته شده است.
این گردنبند چند ردیفه یکی از قدیمی ترین و چشمگیرترین زیورآلات دوران نوسنگی است که اطلاعات تازه ای را در خصوص شیوه های تدفین آن موقع برای افراد دارای موقعیت اجتماعی بالا در اختیار ما گذاشته است. به نظر می رسد ساخت این گردنبند مستلزم دقت، همینطور واردات بعضی از مواد عجیب و غریب از منطقه ها دیگر بوده است.
مطالعه این گردنبند، پویایی اجتماعی پیچیده ای را میان اعضای جامعه باجا از جمله صنعتگران، بازرگانان و مقامات عالی رتبه که چنین قطعاتی را سفارش می دادند، نشان داد که قطعاً مستلزم آنالیز بیشتر این فرهنگ نوسنگی است.
منبع: فرارو