روش های پوساندن کود مرغی با مواد شیمیایی و طبیعی
به گزارش تور هند ارزان، کودهای مرغی، مانند بسیاری از کودهای دیگر احتیاج دارند تحت فرآیندی قرار بگیرند تا بتوان از آن ها برای دریافت نتایج بهتر استفاده کرد. این کودها از فضولات مرغ تهیه می شوند و با پوسیده کردن آن ها می توان برترین نتیجه را از این نوع کودها گرفت. در این بلاگ مراحل پوساندن کود مرغ را آنالیز خواهیم کرد و به مزایای استفاده از این روش ها می پردازیم. همراه ما باشید.
نکات کلیدی
- استفاده از فضولات مرغ بدون روش های کامپوستینگ شما را در دردسر زیادی خواهد انداخت.
- استفاده از کود مرغ پوسیده نشده، امکان جذب آفات به گیاهان افزایش پیدا می نماید.
- فضولات خام مرغ در فصول گرم، احتمال سوزاندن ریشه گیاهان شما را افزایش خواهد داد.
چرا پوساندن کود مرغ اهمیت زیادی دارد؟
طبق مطالعات اجرا شده، در صورتی که بخواهید کود مرغی را به صورت خام بهره ببرید و پوسیده کردن آن را جدی نگیرید؛ جان گیاهان و صیفی جات شما به خطر خواهد افتاد! بنابراین اگر به فضولات مرغ دسترسی دارید و حالا تصمیم گرفتید در سریع ترین حالت ممکن از فضولات مرغ بهره ببرید؛ کودهای پوسانده شده موجود در بازار برترین انتخاب خواهد بود! چرا که استفاده از فضولات مرغ بدون روش های کامپوستینگ شما را در دردسر زیادی خواهد انداخت.
اما چه عواقبی در انتظار زمین ها و گیاهانی ست که به وسیله فضولات پوسانده نشده مرغ ها کوددهی می گردد؟ ضروری است بدانید استفاده از کود مرغ به صورت پوسیده نشده، امکان جذب آفات به گیاهان افزایش پیدا می نماید. عدم جذب مواد مغذی به وسیله گیاهان، افزایش فرسایش خاک دربلند مدت و … همه از عواملی به شمار می روند که منجر به آلودگی زیست محیطی خواهد شد.
به یاد داشته باشید که فضولات خام مرغ در فصول گرم، احتمال سوزاندن ریشه گیاهان شما را افزایش خواهد داد.
برترین راه پوساندن کود مرغی چیست؟
راه های متفاوتی برای پوساندن کود مرغی وجود دارد که از دو روش طبیعی و شیمیایی صورت می گیرد. در روش های شیمیایی سرعت پوساندن کود بیشتر است اما در خاتمه هم محیط زیست آلوده می گردد و هم روی بوی کود تاثیر مطلوبی نخواهد داشت. (در حدی که از استفاده کود پشیمان خواهید شد)
روش های شیمیایی معمولا در کشاورزی های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند که برای پوساندن کود مرغ به زمانی حدود 3 الی 6 ماه احتیاج دارند؛ در صورتی که در روش های طبیعی پوساندن کود مرغ، این بازه زمانی دو برابر بوده و از سرعت کم تری برخوردار است.
توجه داشته باشید که مواد مورد استفاده در روش پوساندن شیمیایی تعادل مواد مغذی، فعالیت باکتری های مثبت و جذب مواد مغذی به وسیله گیاهان را دستکاری نموده و در طولانی مدت منجر به اسیدی شدن خاک، از بین بردن باکتری های مثبت و سایر مسائل خواهد شد.
پوساندن کود مرغی با مواد شیمیایی
برای پوساندن فضولات مرغ، از ترکیب ها و عناصری استفاده می گردد که این فرآیند را تسریع می نمایند. موادی که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم عملکرد تجزیه مواد حیوانی مانند استخوان، فضولات و … در کود یاری می نماید. در ادامه این عناصر را آنالیز می کنیم و عملکرد هر یک را شرح خواهیم داد.
پوساندن کود مرغی با گوگرد
برای پوساندن فضولات مرغی با استفاده از گوگرد، تنها ضروری است 1 یا 2 درصد از کل وزن کود را گوگرد بهره ببرید؛ برای مثال زمانی که یک کیلو کود مرغی دارید، تنها می توانید 10 تا 20 گرم گوگرد برای پوساندن فضولات مرغ به کل کود اضافه کنید.
گوگرد از جمله عناصری است که در مجاورت با هوا و تجزیه فضولات حیوانی، گازی با بوی نامطبوع ایجاد می نماید. زمانی که گوگرد در مجاورت اکسیژن قرار می گیرد؛ بویی مانند تخم مرغ مانده را از خود ساطع خواهد نمود که همراه با این بو هیدروژن آزاد شده و استفاده از کودهای مرغی را سخت خواهد نمود.
روش پوساندن کود مرغی با اوره
مکانیزم عملکرد اوره به عنوان یک کاتالیزور در فرآیند پوساندن کودهای مرغی؛ شامل آزادسازی نیتروژن بیشتر به گیاهان و ساختار کود می گردد. متاسفانه به علت استفاده بی رویه از اوره برای پوساندن کودهای مرغی، سفره های آب زیرزمینی دچار آلودگی نیتروژنی شده است. توجه داشته باشید مصرف اوره به اندازه زیاد در کودهای مرغی و در نهایت تاثیر آن بر خاک، باعث خواهد شد که اسیدی بودن خاک افزایش پیدا کند و به مرور زمان خاک فقیر گردد.
فسفر در کمپوست شیمیایی کود مرغ
فسفر در فرآیند طبیعی به تعادل مواد آلی یاری می کند. زمانی که برای نتیجه گیری بیشتر، از این عنصر به صورت مستقیم در فرآیند پوسیده کردن کود استفاده می کنیم؛ به جذب آهن و روی به وسیله گیاهان آسیب می زنیم! در نظر داشته باشید زمانی که از فسفر یا مکمل هایی بر پایه این عنصر استفاده می کنیم، در واقع فلز سنگینی به نام کادمیم را وارد محیط زیست نموده ایم که برای سلامت موجودات زنده به شدت خطرناک است.
روش پوساندن کود مرغی (سازگار با محیط زیست)
برای پوسیده کردن کودهای مرغی، ضروری است مقدمات مربوط مانند تهیه مواد کربن دار طبیعی، آماده سازی محیط مناسب، کنترل فاکتورهای محیطی و بسیاری از مراحل دیگر را درنظر داشته باشد. جالب است بدانید برای پوساندن این نوع از کودها، احتیاجی به ماشین آلات صنعتی ندارید و می توانید به راحتی آن را انجام دهید.
تهیه مواد و محیط ضروری
در مرحله ابتدایی ضروری است فضولات مرغ را جمغ آوری نموده و آن را از مواد غیرطبیعی مانند خرده پلاستیک، الیاف پارچه و … پاک سازی کنید. سپس باید گیاهانی را تهیه کنید که کربن زیادی دارند؛ استفاده از گیاهان خشک مانند به جای مانده برگ ها، یونجه، علوفه یا حتی کاه نیز از منابع سرشار از کربن برای پوساندن کود مرغی به شمار می روند و استفاده از آن ها باعث می گردد نیتروژن موجود در این کود به تعادل برسد.
پس از پاک سازی فضولات مرغ و تهیه این گیاهان؛ برای مخلوط کردن این گیاهان با فضولات، باید این ترکیب را در محیطی خشک و به دور از رطوبت قرار دهید. یکی از خطوط قرمز در این مرحله گرمای زیاد محیط است که کیفیت فرآیند پوسیده کردن کود را بی نتیجه می کند؛ به همین علت است که در زمان های قدیم، این کار را در اواخر فصل بهار انجام می دادند تا نه رطوبت هوا و گرمای زیاد فرایند پوسیده کردن فضولات دام را تخریب نکند.
دما و رطوبت مناسب برای پوساندن کود مرغی
همان طور که اشاره کردیم رطوبت نقش بسیار مهمی در فرآیند تخریب کود مرغی ایفا می نماید. در صورتی که فضای پوساندن کود دارای رطوبت بیشتر از 60 درصد باشد، احتمال به وجود آمدن قارچ و کپک های مخرب در کود افزایش پیدا می نماید. توجه داشته باشید که برای پوساندن این نوع کود، ضروری است دمای محیط را بین 50 تا 70 درجه سانتی گراد حفظ کنید تا موجودات ذره بینی مثبت از بین نروند.
اختلال در روند پوساندن کود مرغی
رطوبت بالا منجر به افزایش موجودات ذره بینی منفی در فضولات مرغ می گردد و امکان ایجاد قارچ یا کپک این نوع کود افزایش می دهد. درباره نقش دما در محیط می توانیم بگوییم که دمای بالای هوا منجر به اختلال در عملکرد میکرواورگانیزم های مثبت می گردد و آن ها را از بین خواهد برد؛ به همین علت توصیه می کنیم اگر زمانی دمای محیط بیشتر از 70 درجه هم شد، می توانید با یک اسباف آب مخلوط کمپوست را خنک کنید.
پوساندن کود؛ مرحله دوم
پس از مهیا کردن محیطی با دمای بین 50 تا 70 درجه سانتی گراد و رطوبتی کمتر از 60%، ضروری است گیاهان خشکی مانند کاه یا یونجه را با فضولات مرغ ترکیب کنید و در این محیط قرار دهید. توجه داشته باشید که مسیر تردد باد و هوای تازه در این محل باید در نظر گرفته گردد تا اکسیژن کافی به این ترکیب برسد.
اگر امکان فراهم کردن چنین فضایی را ندارید؛ توصیه می کنیم ترکیب ایجاد شده را (ماهی یک بار) هم بزنید تا اکسیژن به اندازه یک دست و کافی به تمام سطح کود برسد. هم زدن یکی از روش های موثر و قدیمی محسوب می گردد که از نم گرفتن کود و کپک در آن جلوگیری نموده و از سرد شدن مخلوط کمپوست ممانعت خواهد نمود.
توجه داشته باشید که در مدت پوساندن کود (بین 7 تا 14 ماه) تیره تر شدن رنگ کود امری طبیعی ست و جای نگرانی وجود ندارد؛ در واقع تیره شدن رنگ کود علامت این است که فرآیند تجزیه کود با موفقیت طی شده است! منتها توجه داشته باشید به هیچ وجه نباید بوی کود تند تر شده باشد و ضروری است بوی این کمپوست ملایم باشد.
مزایای پوساندن کود مرغی
کود مرغی برای محصولاتی نظیر غلات، سبزیجات و ذرت تاثیری بی نظیر دارد و یکی از کودهای محبوب نزد کشاورزان محسوب می گردد. اگر این نوع از کودها به روش مناسب پوسانده شوند؛ می توانند اندازه اسیدی بودن خاک را به حداقل رسانده و در بهبود کشاورزی ارگانیک کاربرد بسیاری داشته باشند.
توجه داشته باشید که مصرف نادرست و بیش ازحد کود مرغی باعث سوختگی ریشه ها و آسیب به گیاهان خواهد شد و آن ها را نابود خواهد نمود؛ به همین علت ضروری است پوساندن کود مرغی (به عنوان یک کود دامی) به درستی صورت گرفته و تحت کنترل قرار بگیرد.
نتیجه گیری
از فضولات طیوری مانند مرغ؛ کود مرغی تهیه می گردد. غلظت بالای نیتروژن در کودهای مرغی، آن را به یکی از کودهای پرقدرت و کاربردی تبدیل نموده است. استفاده از این کود می تواند باعث افزایش سریع رشد گیاهان شده و نتایج ملموسی را در کوتاه مدت به همراه داشته باشد. پوساندن کود مرغی یا کمپوست کردن فضولات مرغ، یک فرآیند مؤثر برای تبدیل ضایعات طیور به کودهای مفید در نظر گرفته می گردد.
سوالات متداول
آیا می توان برای پوساندن کود مرغ از روش های شیمیایی یاری گرفت؟
بله، اما برای حفظ محیط زیست این روش را توصیه نمی کنیم.
به جز گیاهان خشک، از چه منابع دیگری برای پوسیده کردن فضولات مرغ می توانیم استفاده کنیم؟
وجود برگ و گیاهان مرده یکی از الزامات است و تهیه آن زحمت یا هزینه خاصی ندارد اما می توانید از پوست تخم مرغ، پوست میده یا استخوان های چرخ شده در کنار گیاهان خشک بهره ببرید.
فضولات چه نوع مرغ هایی برای فراوری کود مناسب تر است؟
از فضولات مرغ هایی که به صورت مرتب تخم می گذارند، می توان نتیجه بهتری گرفت.
آیا کود مرغی شامل لاشه مرغ نیز می گردد؟
بله، اما به علت حساسیت های زیست محیطی بهتر است از یک متخصص در فراوری این کود بهره ببرید.
منبع: آچاره