از خواص و مضرات عدس چه میدانید؟

به گزارش تور هند ارزان، عدس در داشتن زندگی طولانی بسیار موثر است. از این حبوبات مدت ها قبل برای آشپزی استفاده می شده است. در کشورهای جنوب آسیا محبوبیت خاصی دارد. عدس قدیمی ترین حبوبات است که به وسیله انسان روی زمین کشت شده است. گیاهِ عدس ، جزء گیاهان بومی شرق، نواحی مرکزی مصر، کشورهای مدیترانه ای، اتیوپی، جنوب اروپا، هند و پاکستان بوده که از این منطقه ها، به آمریکای لاتین نیز توسعه پیدا نموده است و عرضه شده اند.

از خواص و مضرات عدس چه میدانید؟

ارزش تغذیه ای عدس

عدس ها منبع عالی از مولیبدنوم و فولات هستند. آنها بعلاوه غنی از فیبر، مس، فسفر و منگنز می باشند.

علاوه بر این، سرشار از آهن ،پروتئین، ویتامین ب 1، پانتوتنیک، روی ،پتاسیم و ویتامین ب 6 می باشند.

عدس بعلاوه غنی از کربوهیدرات های پیچیده و مواد مغذی است که باعث افزایش متابولیسم بدن می شوند و به سوزاندن چربی یاری می نمایند.

یک منبع عالی از فیبر محسوب می شوند که می توانن سطح کلسترول را کاهش دهند. بعلاوه یک منبع عالی از فولات و منیزیم می باشند.

یک فنجان عدس حاوی:

18 گرم پروتئین

40 گرم کربوهیدرات

کمتر از 1 گرم چربی

16 گرم فیبر

230 کالری می باشد.

انواع عدس

عدس های متنوع و مختلفی در فروشگاه ها یافت می شوند، که عبارتند از:

-عدس قرمز که بیش تر دارای طعم خاک است.

-عدس سبز.

-عدس قهوه ای یا پاردینای اسپانیایی.

-عدس پوی یا عدس فرانسوی به رنگ سبز مایل به آبی.

-عدس بلوگا یا عدس سیاه.

-عدس زرد

و انواعی دیگر که از طریق کشورهایی مختلف در جهان فراوری می شوند. 1

خواص عدس در سلامت انسان

1. فراوری ماهیچه
اندام ها و ماهیچه های ما برای رشد و ترمیم به پروتئین احتیاج دارند. عدس، به ویژه عدس جوانه زده، حاوی تمام اسید آمینه های لازم است که بدن مان برای ساخت ماهیچه و عملکرد خوب بدن لازم دارد.
2. کنترل دیابت
در آنالیز های محققان تعیین شده است که از میان تمام گروه های مختلف غذایی، حبوبات بیش از همه، حاوی فیبر رژیمی هستند.

عدس ، مانند لوبیا و نخود، متعلق به خانواده حبوبات است. فیبر رژیمی این مواد غذایی، مانند عدس به کنترل سطح قند خون یاری می نماید.

بعلاوه فیبر رژیمی سرعت جذب غذا از طریق خون را کند می نماید و سطح قند خون را ثابت نگه می دارد.

3. بهبود گوارش
ازآنجایی که عدس حاوی فیبر رژیمی فراوانی است، اگر به طور مرتب مصرف گردد، باعث بهبود شرایط گوارش می گردد.

بعلاوه حرکت روده را راحت می نماید و درنتیجه از یبوست می کاهد.

4. سلامت قلب
عدس، به علت اینکه حاوی میزان ناچیزی چربی است، منبعی ایده آل از پروتئین است که می توان آن را بدون نگرانی از چربی های اضافی، مصرف و سلامت قلب را تأمین کرد. بعلاوه عدس حاوی منیزیم است که در بهبود ماهیچه های قلبی-عروقی مؤثر است و فشار خون را پایین می آورد.
5. پیشگیری از تصلب شریان
بنابر آنالیز های محققان، مصرف عدس، آنتی اکسیدان قابل توجه ای برای بدن فراهم می نماید و بدین ترتیب از احتمال بیماری تصلب شرایین می کاهد.

بعلاوه این آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در خنثی سازی رادیکال های آزاد دارند و از صدمات سلولی و ژنی که منجر به پیری می گردد، پیشگیری می نمایند.

6. پیشگیری از سرطان
محققان متوجه شده اند که لکتین (lectin) گیاهی، نوعی پروتئین گیاهی که در خوراکی هایی مانند عدس، گندم، بادام زمینی، نخود و سویا پیدا می گردد، تأثیری عالی روی سلول های سرطانی دارند. در حقیقت لکتین با سمی کردن سلول های سرطانی، آنها را وارد مرحله خزان یاخته ای می کند.

خزان یاخته ای به گونه ای از مرگ سلولی می گویند که طی فرایند مرگ برنامه ریزی شده سلول صورت می گیرد.

این ویژگی لکتین باعث می گردد که به طور بالقوه، مانع رشد سلول های سرطانی را بگیرد.

7. سرشار از اسید فولیک
عدس غنی از ویتامین ب-کمپلکس، مانند فولات یا اسید فولیک است. مصرف اسید فولیک در زنان باردار، برای پیشگیری از تولد کودک ناقص، مفید است.

بنابر آنالیز های محققان، نبود اسید فولیک کافی اغلب باعث نقص در لوله عصبی جنین می گردد.

بعلاوه فولات موجود در عدس به تشکیل سلول های قرمز خون یاری می نماید و نقش مهمی در حفظ میزان هوموسیستئین در بدن دارد.

این ترکیب شیمیایی در برابر پرفشاری خون و صدمه به DNA که منجر به سرطان می گردد، مؤثر است و به حفظ سلامت بدن یاری می کند.

8. کنترل وزن
آنالیز ها نشان داده است که مصرف مرتب عدس با افزایش احساس سیری، به کنترل وزن یاری می نماید.
9. سیستم عصبی سالم
تا مدت ها تصور بر این بوده است که ریزمغذی هایی مانند ویتامین ها و مواد معدنی روی عملکرد مغز اثری ندارند.

اما تحقیقات بیشتر نشان داد، وجود ویتامین ها و مواد معدنی برای عملکرد مغز به یک میزان مهم است.

بنابر تحقیقی که محققان انجام دادند، ویتامین ها و مواد معدنی موجود در عدس برای بهبود عملکرد مغز بسیار مفیدند.

10. محتوای فراوان آهن
عدس حاوی میزان بسیار زیادی آهن است که برای فراوری هموگلوبین کافی در بدن، لازم است.

با مصرف یک فنجان عدس (200 گرم) در روز می توان 36 درصد از آهن روزانه بدن را تأمین کرد.

11. بهبود فعالیت الکترولیتی
پتاسیم به عنوان یکی از مواد معدنی موجود در عدس برای فعالیت الکترولیتی بدن نسبت به سدیم، جایگزین بهتری است.

بسیاری از بیماری ها به میزان بسیار زیاد سدیم و البته پتاسیم کم در بدن مربوط هستند.

پتاسیم، علاوه بر فعالیت به عنوان الکترولیت، برای عملکرد اندام هایی چون قلب، مغز و کلیه نیز مفید است.

12. بهبود سوخت و ساز
عدس منبع خوبی از انواع ویتامین ها، مانند ویتامین B3 است که نقش مهمی در بهبود شرایط دستگاه های گوارش و عصبی دارد.

این ویتامین فواید دیگری ازجمله کنترل کلسترول، کاهش خطر بیماری هایی مانند آلزایمر، آب مروارید، پوکی استخوان و دیابت نیز دارد. 2

مضرات و عوارض مصرف عدس

عدس حاوی الیگوساکارید (قندهایی نظیر پرالترین (5 -3 درصد)، استاچیوز، و پنتوزان) است که می تواند باعث ایجاد ناراحتی های معده و شکمی گردد؛ و در صورت مصرف زیاد، موجب افزایش باد شکم می گردد. وقتی عدس وارد مجاری گوارشی می گردد، درون معده به خوبی هضم نمی گردد و پس از انتقال به روده بزرگ دچار تخمیر می گردد و گاز بیش تری فراوری می نماید.

خیساندن عدس در آب به مدت یک شب باعث کاهش الیگوساکاریدها می گردد. عدس هم چنین حاوی میزانی ساپونین است که می تواند در جذب مواد مغذی غذاهای دیگر اختلال ایجاد کند.

چگونگی تهیه، نگهداری و مصرف عدس

پیش از خرید و آشپزی با آن، بهتر است به نکته های زیر توجه کنید:

حتما عدس را به میزان مصرف تان خریداری کنید و پیش از خرید، بر اساس دستورالعمل آشپزی تان به نوع آن دقت کنید، زیرا هر نوع از عدس دارای ویژگی ها و طعم مخصوص به خود است

چنان چه قصد دارید عدس کنسرو شده خریداری کنید، حتما به محتویات آن دقت کنید و مطمئن شوید حاوی موادی خطرناک نظیر بیسفنول اِی (BPA) نباشد.

معمولا در پخت بسیاری از غذاهای پر ادویه، سرخ کردنی یا سوپ از عدس خشک استفاده می نمایند. مصری ها عدس را یک غذای کامل می دانند و با آن، غذای بسیار محبوبی به نام کوشاری درست می نمایند که عدس به عنوان یکی از مواد مهم در این غذا به کار می رود.

هرگز از قلم نیاندازید پیش از استفاده از عدس حتما آن را خوب بشویید.

عدس را می توانید حدود 10 تا 40 دقیقه بپزید؛ تا وقتی که پوست آن ور بیاید.

هم چنین برای استفاده از عدس در انواع مختلف غذاها، آن را می توان له کرد یا تغییر شکل داد.

اگر تا الان درباره مصرف عدس شک و تردید داشته اید، اکنون تصمیم بگیرید حداقل یک بار آن را امتحان کنید.

آن را می توان در برخی غذاها جایگزین گوشت کرد و غذایی سالم و دلپذیر تهیه نمود.

این همه فایده عدس برای سلامتی علت خوبی است که در رژیم غذایی تان از آن به میزان بیش تر بهره ببرید. 3

پی نوشت:

1.www.namnak.com

2.www.chetor.com

3.www.bazdeh.com

منبع: راسخون
انتشار: 11 آذر 1400 بروزرسانی: 11 آذر 1400 گردآورنده: indiaro.ir شناسه مطلب: 1963

به "از خواص و مضرات عدس چه میدانید؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از خواص و مضرات عدس چه میدانید؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید