گونه جدید کرونا در انگلیس چه ویژگی هایی دارد؟
به گزارش تور هند ارزان، انتشار سریع گونه جدیدی از ویروس کرونا باعث شده قوانین سختگیرانه تر قرنطینه در انگلیس اعمال شود و این کشور با چالش بسیار جدی روبرو شود. ماهیت این ویروس جهش یافته کرونا چیست و چه اطلاعاتی در خصوص آن وجود دارد؟
به گزارش فارس به نقل از منابع بهداشتی انگلیس، میلیون ها نفر در بریتانیا مجبور هستند تعطیلات کریسمس را در منزل بمانند. نگرانی از شیوع کرونای خطرناک انگلیسی باعث شده تا بسیاری از کشور ها سفر اتباع انگلیس را ممنوع کرده و جلوی پرواز های خارجی این کشور را نیز بگیرند.
یکی از جنبه های خطرناک این ویروس آن است که به راحتی از شخصی به شخص دیگر منتقل می شود و نسبت به گونه های قبلی این ویروس مسری تر است.
بررسی ها بر روی گونه تازه تر ویروس کرونا فعلاً در ابتدای راه است و هنوز در مورد ماهیت آن پرسش های بی پاسخ و نگران کننده زیادی وجود دارد. هنوز به طور دقیق مشخص نیست رفتار این ویروس تغییر یافته نسبت به گونه اولیه چه تغییراتی داشته است.
در مجموع سه مساله موجب شده تا گونه جدید ویروس کرونا نگران کننده تر باشد.
نگرانی اول مربوط به جایگزینی سریع آن به جای گونه های قدیمی تر است. دوم آنکه در ویروس تازه، بخش هایی جهش یافته اند که دارای اهمیت زیادی هستند؛ و نگرانی سوم اینکه بررسی های آزمایشگاهی نشان می دهد برخی از جهش های تازه توانایی این ویروس برای آلوده کردن سلول های بدن را نیز بیشتر می کند.
در حال حاضر تنها راهکار سریع برای مقابله با این مشکل نوظهور اعمال سیاست های قرنطینه است تا با کاهش تماس های افراد با یکدیگر احتمال ابتلای اشخاص به کرونا ویروس جدید به حداقل برسد. به گفته پرفسور نیک لومن، بررسی های آزمایشگاهی بر روی گونه جدید ویروس کرونا هفته ها و شاید ماه ها به طول بینجامد؛ لذا فعلاً باید سیاست فاصله گذاری اجتماعی را به طور دقیق رعایت کرد.
سابقه و سرعت گسترش گونه جدید کرونا
این گونه جدید اولین بار در شهریور ماه شناسایی شد و تا ماه نوامبر یعنی آبان ماه حدود یک چهارم افرادی که به تازگی به ویروس کرونا مبتلا می شدند، حامل گونه جدید آن بودند. اما تا اواسط ماه دسامبر یعنی یک هفته قبل این رقم به دو سوم کل مبتلایان به کرونا در انگلیس افزایش یافت.
بررسی ها و محاسبات ریاضی نشان می دهد سرعت انتشار گونه جدید ویروس کرونا در انگلیس 70 درصد بیشتر از گونه های قبلی است. این سرعت بالا موجب نگرانی بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس شد و وی شخصاً به این مساله اشاره کرد.
به گفته پرفسور جاناتان بال ویروس شناس دانشگاه ناتینگهام هنوز عموم مردم از خطرات و توان ابتلای بالای ویروس کرونای جدید مطلع نیستند و باید اطلاع رسانی عمومی در این زمینه بیشتر شود.
احتمال می رود این ویروس جهش یافته از بیماری در انگلیس یا خارج از این کشور منتقل شده باشد. اما هنوز در این زمینه اطلاعات کافی وجود ندارد. در حال حاضر به غیر از ایرلند شمالی این ویروس در کل انگلیس پخش شده، ولی میزان آلودگی به آن در لندن و شرق انگلیس بیشتر است. همچنین گونه مذکور از انگلیس به دانمارک و استرالیا و حتی هلند منتقل شده و لذا نگرانی ها در مورد تبدیل انگلیس به پایگاه انتشار گونه جهش یافته کرونا افزایش یافته است.
ماهیت جهش جدید و میزان مؤثر بودن واکسن ها
بررسی های اولیه نشان می دهد ویروس جدید کرونا 17 تحول و دگرگونی را به ثبت رسانده است. یکی از این دگرگونی ها مربوط به پروتئین کلیدی این ویروس است که با نفوذ به سلول های بدن انسان زمینه را برای انتشار کرونا در بدن فراهم می کند. یکی دیگر از این جهش ها موسوم به N501Y قابلیت اتصال گیرنده ویروس به سطح سلول های بدن را افزایش می دهد؛ لذا کنار زدن ویروس یادشده و مقابله با آن دشوارتر می شود. این جهش تطبیق پذیری ویروس کرونا با بدن را افزایش می دهد.
جهش دیگری موسوم به H69/ V70، موجب حذف بخشی از ویروس شده که نتیجه آن دو برابر شدن توان گونه جدید کرونا برای ایجاد عفونت است. یکی دیگر از نتایج خطرناک این حذف آن است که آنتی بادی به دست آمده از خون نجات یافتگان از ویروس کرونا از تأثیرگذاری کمتری برای حمله به این ویروس و نابودی آن برخوردار خواهد بود.
به نظر می رسد جهش این ویروس اولین بار در بدن فردی با سیستم ایمنی ضعیف رخ داده و ناتوانی بدن وی برای دفع کرونا زمینه را برای جهش و خطرناک تر شدن آن فراهم کرده است.
هنوز مشخص نیست آیا جهش تازه، ویروس کرونا را مرگبارتر کرده یا خیر. اما افزایش توان گسترش و بیماری زایی گونه جدید کرونا قطعی است و همین امر باعث خواهد شد تا بیمارستان ها با مسائل تازه ای روبرو شوند. وقتی افراد بیشتری به سرعت کرونا بگیرند، نیاز به تخت های بیمارستانی برای بستری کردن آن ها افزایش می یابد و ممکن است فضای کافی برای همه مبتلایان به کرونا وجود نداشته باشد.
در عین حال به نظر می رسد حداقل سه واکسن مهم تولید شده برای مقابله با کرونا قادر به مقابله با جهش جدید هم باشند. زیرا این واکسن ها توانایی سیستم ایمنی بدن را در برابر ویروس کرونا تقویت می کنند. واکسن های کرونا به بخش های خاصی از این ویروس حمله می کنند و بر اساس بررسی ها این واکسن ها حتی بعد از جهش کرونا هنوز کارآیی خود را در این زمینه حفظ کرده اند.
با این حال متخصصان هشدار می دهند اگر ویروس کرونا باز هم جهش کند، مشخص نیست واکسن های فعلی در برابر آن کماکان کارآیی داشته باشند. به گفته پرفسور راوی گوپتا از دانشگاه کمبریج، ویروس کرونا به طور بالقوه در جهت فرار از تأثیرگذاری واکسن هاست و چند گام اولیه را در این زمینه برداشته است؛ لذا ممکن است در آینده با جهش های بیشتر ویروس کرونا واکسن های فعلی قادر به نابودی آن نباشند؛ لذا احتمالاً واکسن های کرونا هم باید طی ماه های آینده مانند واکسن آنفولانزا به روز شوند تا تأثیرگذاری خود را بر روی این ویروس حفظ کنند.
منبع: فرارو