آشنایی با جلبک و خواص سلامتی آن

به گزارش تور هند ارزان، جلبک، دارای مزایای سلامتی فراوانی است که بعضی از آن ها شامل کاهش سطح کلسترول، افزایش ایمنی، افزایش تعداد سلول های خونی ، کاهش سمیت کلیه ها، کنترل آسم برونش و افزایش آنتی اکسیدان ها است.جلبک، آبی - سبز و مارپیچی است.

آشنایی با جلبک و خواص سلامتی آن

جلبک دریایی

جلبک دریایی بیشتر در دریاچه ها و دریا های بزرگ یافت می گردد. جلبک های دریایی به 3 دسته قهوه ای، سبزآبی و قرمز تقسیم می شوند. جلبک های سبز را در قسمت های کم عمق، جلبک های قهوه ای را در آب های عمیق تر و جلبک های قرمز را در عمق اقیانوس ها می توان یافت.

البته جلبک های دریایی گونه های متفاوتی هم دارند که هرکدام برای منظور خاصی مورد استفاده قرار می گیرند؛ مانند گونه لامیناریوم که برای تهیه غذا، مکمل غذایی دام و طیور و تهیه داروی پالکاتو (گواتر) استفاده می گردد یا گونه پورفیرا که تنها برای تهیه غذا مورد استفاده قرار می گیرد.1

ارزش غذایی جلبک

براساس پایگاه ملی مواد مغذی و چنانچه در این بخش از سلامت نمناک می خوانید ، مواد غذایی یافت شده در جلبک به ازای هر 100 گرم جلبک، شامل 290 kcal انرژی، 57 گرم پروتئین، 24 گرم کربوهیدرات، 7 گرم چربی، 3 گرم قند و 3 گرم فیبر رژیمی است.

مواد معدنی و مفید یافت شده در آن شامل 1200 میلی گرم کلسیم، 28 میلی گرم آهن، 195 میلی گرم منیزیم، فسفر میلی گرم فسفر، 1048 میلی گرم سدیم و 2 میلی گرم روی روی است.

ویتامین های یافت شده در جلبک عبارتند از تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسید فولیک، ویتامین B6، C، A، E و ویتامین K.

بعلاوه شامل حدود 18 - 22 آمینو اسید است، که بدن انسان به آنها احتیاج دارد.

هم چنین منبع خوبی از مواد مغذی کم مصرف نظیر بتا کاروتن موجود در ویتامین A و مواد معدنی نظیر روی، کلسیم، منیزیم، آهن و فسفر نیز است.2

خواص جلبک دریایی

جلبک دریایی حاوی مواد معدنی ضروری مانند منیزیم، کلسیم، پتاسیم، سلنیوم، مس، روی، آهن و ید بوده و می توان آن را یک منبع غنی از مواد معدنی ضروری دانست. علاوه بر آن فیبر و طیف گسترده ای از آنتی اکسیدان های قدرتمند را می توان با مصرف جلبک های دریایی دریافت کرد.

علاوه بر آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی، ویتامین های A ،B ،C ،E ،K نیز در جلبک دریایی موجود است. طبق تحقیقاتی که محققان ژاپنی روی جلبک دریایی داشته اند، این موجود آبزی نه تنها چربی کمی دارد بلکه دارای امگاه 3 و تمام اسید های آمینه ضروری برای بدن است. در ادامه 10 خواص دیگر از جلبک دریایی به تفصیل آورده شده است.

کنترل و درمان سرطان
جلبک دریایی حاوی موادی بوده که به عوامل مبارزه با سرطان معروف هستند؛ این مواد برای سرطان هایی مثل سرطان خون، کولون و حتی درمان تومور ها موثر هستند.

بر اساس مطالعات اجرا شده روی اثربخشی جلبک دریایی در درمان سرطان سینه، جلبک دریایی در کاهش فراوری هورمون هایی مانند استروژن که باعث توسعه سرطان می شوند موثر بوده و این توانایی را دارد که پر کاری سلول های سرطانی بدخیم را مهار کند.

گفتنی است که دانشمندان در کوشش هستند با این موجود آبزی، سرطان سینه را درمان و سرطان کبد را کنترل نمایند.1

یاری به کاهش وزن
پژوهشگران طبق تحقیقات اجرا شده روی جلبک های دریایی، به این نتیجه رسیده اند که جلبک های دریایی با دارای بودن میزان زیادی فیبر، بیشتر از نان های معمولی باعث سیر شدن می شوند.

براساس این تحقیقات اگر افرادی که اضافه وزن دارند به همراه صبحانه خود جلبک مصرف نمایند، در طول روز کمتر احساس گرسنگی نموده و ناهار و شام کمتری می خورند.1

یاری به هضم راحت غذا
به دلیل وجود فیبر در جلبک دریایی، با مصرف این ماده غذایی می توانید یاری موثری به دستگاه گوارش خود کنید. مصرف فیبر، حرکت مواد غذایی در لوله های گوارشی را راحت تر می نماید؛ در نتیجه نه تنها از ابتلا به یبوست پیشگیری می نماید بلکه باعث بهبود فعالیت باکتری های مفید روده می گردد.1
افزایش تعداد گلبول های قرمز با جلبک
علاوه بر بهبود سیستم ایمنی که در بخش سلامت نمناک گفته شد ، جلبک نیز می تواند در بهبود شمارش گلبول های قرمز موثر باشد.مطالعه ای که بر روی شهروندان مسن انجام شد، نشان داد که پس از 12 هفته مصرف جلبک، تعداد گلبول های قرمز خون به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.2
ویژگی های ضد التهابی جلبک
مصرف منظم جلبک التهاب را کاهش می دهد.وقتی به موش های آزمایشگاهی که ورم مفاصل داشتند، جلبک داده شد، التهاب مفاصل به میزان قابل توجهی کاهش یافت.2
جلبک برای کاهش سمیت شیمی درمانی
پزشکان در طی درمان سرطان ممکن است پیشنهاد شیمی درمانی را بنمایند. سیس پلاتین یک عامل شیمی درمانی است،که در شیمی درمانی استفاده می گردد و می تواند باعث گردد سموم در کلیه ها جمع شوند.مصرف جلبک عوارض جانبی ناشی از سیس پلاتین را کاهش می دهد.2
یاری به کاهش بیماری های قلبی
بیماری قلبی اولین دلیل مرگ و میر در تمام جهانست. عواملی که ریسک بیماری قلبی را افزایش می دهند کسترول و فشار خون بالا، کشیدن سیگار، کم تحرکی و اضافه وزن هستند.

جلبک کلسترول خون را کاهش می دهد. در پژوهشی که در مدت هشت هفته در آزمایشگاه بر روی موشها انجام شد، به آنهایی که کلسترول بالا داشتند، رژیم پر چرب همراه با 10% جلبک دریایی خشک فریز شده داده شد.

نتیجه 40% کاهش کل کلسترول، 36% کاهش ال دی ال (کلسترول مضر) و 31% کاهش تری گلیسیرید بوده است.

بیماری قلبی با انعقاد بیش از حد خون هم اتفاق می افتد. در جلبک های دریایی ماده ای به نام فکان یافت شده که جلوی انعقاد خون را می گیرد.

در واقع، در نتیجه تحقیقاتی که بر روی حیوانات اجرا شده، فکان در انعقاد خون همچون یک داروی ضد انعقاد خون موثر است.

اخیرا پژوهشگران در پی یافتن پپتیدها در جلبک اند. یافته های تحقیقات اولیه ای که بر روی حیوانات اجرا شده نشان می دهد که این ساختارهای شبه پروتئین می توانند مانع از افزایش فشار خون در بدن شوند.

البته، برای تایید نتایج آن، احتیاج است آزمایشهای مکمل بر روی انسانها نیز انجام گردد.3

تقویت سلامت چشم
آب مروارید یکی از رایج ترین بیماری های چشمی بوده که 25 درصد از مردم جهان به آن دچار می شوند. جلبک دریایی به دلیل داشتن فوکوکسانین که دارای اثر ضدالتهابی دارد، از مبتلا شدن به آب مروارید پیشگیری می نماید.

بعلاوه این ماده شگفت انگیز با دارا بودن ویتامین A، سلول های چشمی را از آسیب های رادیکال های آزاد در امان نگه داشته و از تاری دید پیشگیری می نماید.1

کنترل قند خون
طبق مطالعات اجرا شده روی حیوانات، محققان دریافته اند که جلبک دریایی می تواند سطح قند خون را به طور چشمگیری کاهش دهد. در برخی موارد جلبک دریایی بهتر از دارو های دیابتی معروف مانند قرص متفورمین عمل می نماید.1
تقویت سیستم گوارش
میزان بسیاری فیبر در جلبک وجود دارد و کالری آن هم صفر است. فیبر موجود در جلبک احساس گرسنگی را کم میکن؛ به این شکل که، با مصرف آن شما ساعات طولانی ترین حس سیری دارید و بنابراین احساس گرسنگی به تعویق می افتد.

علاوه بر این، جلبک خواص ضد چاقی نیز دارد. ماده فوکاکسنتین -که در بالا ذکر شد- در پایین آوردن میزان چربی بدن نقش دارد.

طبق تحقیقات، موش هایی که فوکاکسنتین به رژیم روزانه شان اضافه شده بود در مقایسه با دسته دیگر که رژیم کنترل شده داشتند، بیشتر وزن کم کردند.

در این فرآیند فوکاکسنتین با افزایش ترشح پروتئینی که مسئول سوخت چربی است عمل می نماید.

تحقیقات دیگر هم در این زمینه نتایج مشابهی دارند از جمله اینکه، فوکاکسنتین با کاهش قند خون در موشها به کاهش وزن آنها یاری می نماید.

با وجود اینکه آزمایشات بر روی حیوانات بسیار امیدوارنماینده بوده، برای تایید نهایی باید آزمایشات تکمیلی بر روی انسانها نیز انجام گردد.3

چگونه می توان جلبک را مصرف کرد؟

می توانید به صورت قرص و یا پودر مصرفش کنید.

قرص ها را قبل از غذا بخورید، و حتما با آب مصرف گردد.

شما می توانید هر بار میزانی از آن را در روز بخورید.

فقط شب ها نباید مصرف گردد.

پودر جلبک
نصف تا 1 قاشق چای خوری روزانه. این می تواند برابر با 1.8 تا 3 گرم پودر باشد.
هشدار
مکمل های غذایی مثل جلبک ها ممکن است با دارو تداخل ایجاد نمایند، پس باید بعد از مشورت با پزشک، آن ها را مصرف کنید.

گاهی اوقات می تواند آلوده به فلزات سنگین باشد، که سمی هستند در نتیجه، از جای معتبر خرید کنید.

فنیل کتونوری یک مشکل متابولیکی است که در آن آمینو اسید فینیل آلانین نمی تواند متابولیزه گردد پس چنین افرادی باید از مصرف جلبک اجتناب نمایند و از دادن جلبک به بچه ها بدون مشاوره پزشکی خودداری کنید.2

عوارض استفاده از جلبک دریایی

به دلیل شور بودن برخی از جلبک های دریایی، در صورت مصرف بیش از میزان، شما دچار تشنگی بیش از حد خواهید شد. علاوه بر این چند نمونه از مضرات گونه های مختلف جلبک دریایی در این بخش آورده شده است.
گونه جلبک سبز آبی دیاتومه
در صورتی که در آب ریخته گردد، باعث ایجاد بو و طعمی نامطبوع در آب مصرفی شما می گردد.
گونه پروتوتکا
این گونه عامل بیماری پروتوتکوز است. در این بیماری تراوشات زیر پوستی و لزیون های پوستی بروز می نماید و در برخی مواقع باعث آسیب تماشا مفاصل می گردد.
گونه دینوفلاژلات ها
این گونه از جلبک ها باعث فراوری سم در آب می گردد؛ بنابراین در مصرف این گونه جلبک دریایی با آب، احتیاط کنید.1

پینوشتها

1.www.setare.com

2.www.namnak.com

3.www.rosaclinic.ir

منبع: راسخون
انتشار: 21 آبان 1400 بروزرسانی: 21 آبان 1400 گردآورنده: indiaro.ir شناسه مطلب: 1945

به "آشنایی با جلبک و خواص سلامتی آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با جلبک و خواص سلامتی آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید