فیلم هایی که باید در تعطیلات عید ببینید؛ زنی تحت تاثیر
به گزارش تور هند ارزان، زنی تحت تاثیر بی اغراق یکی از شاهکارهای سینمای آمریکا است که به بدنه جریان اصلی تعلق ندارد. فیلمی تحسین شده درباره زنی که بخاطر تفاوت های رفتاری اش انگ دیوانه می خورد و از طرف نهادهای مختلف تحت فشار قرار می گیرد. اثری که می توان آن را در دایره ای گسترده تر هم مورد تفسیر قرار داد و به شکل کلی فیلمی دانست درباره بسیاری از انسان های متفاوت که ممکن است برخی قواعد مرسوم را رعایت نکنند و به همین علت بسیار ساده و غیرمنصفانه طرد شوند.

چرا باید زنی تحت تاثیر را ببینیم؟
پیش از هر چیز باید زنی تحت تاثیر را بخاطر کیفیت متمایز هنری، بازی های فوق درخشان و محتوای احساسات برانگیزش دید. باید این فیلم را ببینیم به عنوان یکی از برترین نمونه های سینمای متفاوت آمریکا تا بتوانیم کیفیت فیلم های اینچنینی را با آثار پرهزینه هالیوودی مقایسه کنیم.
جایی بیرون امپراتوری هالیوود
مدت کوتاهی پس از سر و شکل گرفتن سینما، این هنر با شیب بسیار تندی صنعتی شد. تقریبا از شروع قرن بیستم، استودیوهای فیلم سازی به اشکال مختلف حضور خود را در ایالات متحده آمریکا و جهان نشان دادند. شاید به همین علت هالیوود امروز در آمریکا نوعی سنت ریشه دار فیلم سازی صنعتی است. فیلم ساختن با پول استودیوهای بزرگ امتیازاتی دارد و در عین حال محدودیت هایی. امتیاز اصلی اینجاست که می توانید بسیاری از نیروهای حرفه ای آن صنعت را با پول جذب کنید. در عین حال احتمالا مسئله ای برای ساخت و بازاریابی اثرتان هم ندارید. اما از سوی دیگر فیلم سازی استودیویی همواره آنقدرها هم منعطف نیست. گرچه این مساله در ارتباط با کارگردان های مختلف، فرق دارد اما در بسیاری موارد این تهیه نماینده و استودیو است که یک کارگردان را برای ساخت فیلم انتخاب می نماید. همه چیز باید به شکلی پیش برود که فروش تضمین گردد و نگاه صنعتی به قصد سود و بازگشت سرمایه حرف اول و آخر را می زند. به این ترتیب فیلم سازی استودیویی در بسیاری از موارد (نه لزوما همواره) دشمن خلاقیت، ابداع، امتحان فرم های نو و سینماگران مولف بود. گرچه نمی گردد انکار کرد که گاهی فراوریات بسیار باکیفیتی هم از برخی استودیوها بیرون آمده، اما محدودیت های این شیوه از فیلم سازی بسیاری از کارگردان ها را به سمت و سوی فراوری فیلم ها با بودجه هایی اندک راهنمایی کرد.
برخی از این کارگردان ها خود از راه های دیگر پیروز می شدند بودجه فیلم ها را فراهم نمایند و گروه دیگری هم با پیشنهادهایی به استودیوهای هالیوود در ازای داشتن اختیارات بیشتر، مقداری بودجه دریافت می کردند. فیلم های دسته دوم مورد بحث در عمل مستقل نبودند اما با فیلم های استودیویی هم تفاوت هایی جدی داشتند و بسیاری شان را نمی توان هم رده با فیلم های هالیوودی معمول دانست.
به هر حال اواخر دهه 60 زمانی که استودیوها هم در فروش فیلم هاشان مشکلاتی داشتند جریان سینمای مستقل آمریکا قوی تر از هر زمان دیگری ظاهر شد. دنیس هاپر یک بازیگر آمریکایی، فیلم مهم ایزی رایدر را ساخت که به عنوان یکی از آثار سینمای مستقل جایگاهی ویژه و تاریخی پیدا کرد. فرانسیس فورد کاپولا و چندین کارگردان دیگر هم وارد صحنه شدند. این چهره های از فیگورهای هالیوود نو بودند اما مرد دیگری حتی پیش از آن ها و از سال های خاتمهی دهه 50 سعی می کرد با بودجه اندک و شخصی فیلم بسازد. این مرد کسی نبود جز جان کاساوتیس کارگردان فیلم زنی تحت تاثیر.
زنی متفاوت
فیلم قصه ای ساده را با موضوع زنی روایت می نماید که رفتارش کمی غیرطبیعی به نظر می رسد. شوهر زن او را به یک مرکز روانی می فرستد و در خاتمه فیلم شاهد بازگشت او کنار خانواده و بچه ها هستیم، گرچه دست کم برای چندساعتی اصلا شبیه آنچه بود، نیست. باید تاکید نمود زنی تحت تاثیر فیلمی با قصه ای پرپیچ و تاب و غافلگیرنماینده نیست؛ در واقع باید گفت در این فیلم قصه اهمیت چندانی ندارد. موضوع عمق هر لحظه است که باید به تماشاگر منتقل گردد. مساله اصلی اینجاست که زن، مادر خوب، همسر خوب و حتی شهروند مهربان و خوبی است اما صرفا به علت کمی غیرمعمول بودن تحت فشاری خردنماینده قرار می گیرد. فیلم قادر است شرایط زن را به شکلی ملموس توصیف کند و تاثیری تاثربرانگیز و ماندنی بر تماشاگر بگذارد.
مرد سینمای مستقل
جان کاساویتس در سال 1929 به جهان آمد و در 59 سالگی با تعداد زیادی فیلم نامه که هنوز فرصت نکرده بود آن ها را به فیلم تبدیل کند چشم از جهان فروبست. او در درجه اول یک بازیگر ماهر و باکیفیت بود و ظرف سال هایی که در سینما گذراند در نقش تعلیم دهنده فن بازیگری هم ظاهر شد.
کاساویتس فیلم سازی را از اواخر دهه پنجاه شروع کرد اما با همراهی یک کارگردان دیگر. با این وجود اولین فیلم از هر نظر مستقل او چهره ها نام داشت که در سال 1968 ساخت. کاساویتس این فیلم را کارگردانی کرد، فیلم نامه آن را نوشت، فیلم را تدوین کرد و تهیه نماینده اش هم بود. دیگر از این مستقل تر ممکن نبود! به هر حال او یکی از برترین فیلم هایش را در سال 1974 ساخت. زنی تحت تاثیر که نقش اصلی اش را جنا رولندز همسر کاساویتس بازی می کرد. فیلم از نظر منتقدان بسیار تحسین برانگیز بود و کارگردانی کاساویتس هم توجه های زیادی را به خود جلب کرد.
مرد بزرگ سینمای مستقل آمریکا در سال 1984 متوجه شد حدودا شش ماه دیگر باید با مرگ روبرو گردد. او در آخرین فرصت خود فیلم چشمه های عشق را ساخت؛ اثری که در جشنواره فیلم برلین شرکت کرد و توانست معتبرترین جایزه این جشنواره یعنی خرس طلایی را برای این کارگردان به ارمغان بیاورد.
منبع: دیجیکالا مگ