غار قوری قلعه کرمانشاه؛ طولانی ترین غار آبی ایران، عکس

به گزارش تور هند ارزان، غار قوری قلعه در 25 کیلومتری شهر روانسر استان کرمانشاه، در دامنه کوه شاهو و مشرف بر جاده روانسر - پاوه و در همسایگی روستایی به همین نام جای گرفته است. کرمانشاه به علت بافت طبیعی و سنگی خاصی که دارد، از معدود استانهای کشور است که بسیاری از غارها را در دل کوههایش همانند غار رطیلا، غار شکارچی، غار دو اشک و دهها غار دیگر... را جای داده است.

غار قوری قلعه کرمانشاه؛ طولانی ترین غار آبی ایران، عکس

غاری قوری قلعه طولانی ترین غار آبی ایران و هفتمین اثرطبیعی ملی ایران، یکی از همین چشم اندازهای طبیعی و بکر در دل طبیعت استان کرمانشاه است که هر ساله بسیاری از علاقمندان را به سمت خود می کشاند.

علت نامگذاری قوری قلعه

روستایی به همین نام در نزدیکی این غار واقع شده است که در ایام قدیم اطراف این روستا را قلعه های مختلفی در بر گرفته که شکل یکی از این قلعه ها شبیه قوری بوده است به همین دلیل نام این روستا و این غار به قوری قلعه نامگذاری شد. در روایتی دیگر، اینکه چرا روستا و غار را قوری قلعه نامیده اند به دوره ساسانیان باز می شود.

درآن دوره دژی عظیم و مستحکم بنا شد که هم اکنون نیز آثاری از آن به جای مانده است، این دژ به جهت عظیمی بعدها از سوی کرد زبانان آن منطقه به گورا قلا نامیده شد.کلمه گورا در زبان کردی به معنای عظیمی و قلا به معنای قلعه یا دژ می باشد، در اثر گذشت زمان این نام به تدریج تغییر نموده و به نام های گوری قلاو در آخر به قوری قلعهمعروف شده است.

بعدها پس ار ساختن آبادی در کنار دژ همان نام یعنی قوری قلعه به روستا اطلاق شد، از طرفی چون نزدیکترین محل سکونت به غار همین ده است؛ بنابر این اسم غار را نیز قوری قلعه گذاشتند.

مشخصات غار قوری قلعه

درازای این غار 12 کیلومتر و ژرفای آن 3140 متر است و به عنوان یکی از هفت اثر طبیعی ملی ایران، به ثبت رسیده است. در سال 1355 یک گروه از غارشناسان انگلیسی و در سال 1356 گروه دیگری از غارنوردان فرانسوی بخشهایی از غار را بطول پانصد و پنجاه متر آنالیز و اکتشاف کردند.

در دهه 1360 نیز گروهی از غارنوردان کرمانشاهی بخشهای جدیدی از غار را تا عمق بیش از سه کیلومتر اکتشاف و شناسایی کردند.

ژرفای حوضچه های این غار به 14 متر می رسد هم چنین دمای درون غار 7 تا 11 درجه است و در همگی فصل های سال ثابت است. این اثر طبیعی دارای تالارهای زیبا در 1400 متری و 500 متری به نام های تالار مریم، تالار کوهان شتر، تالار جهت برزخ، تالار بلور و تالار عروس می باشد.

به گفته کارشناسان قدمت این غار که از آهک تروراسیک وکرتاسه تشکیل شده و به 65 میلیون سال قبل و به دوره دوم زمین شناسی باز می شود.

گنجینه های غار قوری قلعه

این منطقه دارای ارزش تاریخی زیادی نیز می باشد، بقایای قلعه ای مربوط به دوران ساسانیان در نزدیکی غار قوری قلعه وجود دارد و نیز 30 شی باستانی از جمله بقایای جمجمه انسان و سفالهای پیش از تاریخ در این جا کشف شده است. در جریان تسطیح دهانه غار آثاری از اواخر دوره ساسانی در کف غار کشف شد که شامل هشت عدد ظرف نقره ای با نقش کبک و پرندگان شکاری و درنا، تکه های سفال و پانزده سکه ساسانی مربوط به یزدگرد سوم است.

بر روی دو ظرف نیز کتیبه هایی به خط پهلوی میانه نوشته شده که توسط متخصصین ایرانی ترجمه شده است. ظروف نقره از نظر متخصصان ساخت منطقه اورامان بوده و محلی هستند. غارهای اطراف قوری قلعه بر اساس مطالعات باستان شناسی از حدود 50 هزار سال پیش تا حدود 12 هزار سال پیش مسکن شکارچیان عصر سنگ بوده است

زیستگاه نادرترین خفاش جهان

به گفته کارشناسان ژرفای این غار زیست گاه گونه ای نادر از خفاشان با نام خفاش گوش موشی است که باعث توجه بسیاری از جانورشناسان جهان شده، اما به غیر از این گونه خفاش تا به امروز گونه دیگری از حیات جانوری در غار یافت نشده است.

اما کارشناسان میراث فرهنگی معتقدند که اطلاعات موجود نشان می دهد که تا قبل از تبدیل شدن این غار به یک غار نمایشی جمیعت قابل توجهی از مهره داران غارزی مانند خفاش ها و سمندر خال زرد در آن می زیسته اند.

درجه حرارت این غار از هفت درجه زیر صفر تا 11 درجه بالای صفر متغییر است، رطوبت نسبی آن 89 درصد است؛ از این رو پیشنهاد می کنیم لباس مناسب همواره همراه خود داشته باشید. از سوی دیگر با توجه به اینکه این مکان یکی از آثار تاریخی ایران به شمار می آید سعی کنید کمترین تاثیر را در این مکان طبیعی از خود باقی بگذارید.

منبع: گردشبان
انتشار: 2 خرداد 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: indiaro.ir شناسه مطلب: 1021

به "غار قوری قلعه کرمانشاه؛ طولانی ترین غار آبی ایران، عکس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غار قوری قلعه کرمانشاه؛ طولانی ترین غار آبی ایران، عکس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید